Šteta od poplava 25 miliona evra

Autor:

Vesti

08.06.2019

05:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor Vladine kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević sastali su se juče sa predstavnicima popljavljenih opština kako bi razgovarali o nadoknadi štete i daljim procedurama. Dogovoreno je da se odrede prioriteti, pripreme projekti, a da će država finansirati sve ono što je potrebno uraditi.

RepublikaFoto: Printscreen/Twitter/@IvicaMilenkovi4
Foto: Ilustracija

Voda se polako povlači u vodotokove i na teren će izaći komisije za popisivanje štete. Najstradalnije je Kraljevo, a zatim Trstenik, Guča i Knić. Šteta u opštini Krupanj iznosi 30 miliona dinara.

- Ove četiri opštine imaju najviše oštećenih objekata s obzirom na broj stanovnika. Ostale sredine jesu zahvaćene poplavama, ali tu imamo drugu vrstu problema - kazao je Nedimović i dodao da će država pomoći preko Republičke direkcije za robne rezerve ukoliko je nekome potreban repromaterijal, stočna hrana.

Prve procene štete od ovogodišnjih poplava dosegle su iznos od oko 25 miliona evra. Konkretni podaci će se znati pošto opštine budu popisale štetu i procenile gubitke

Blagojević je rekao će država finansirati sanaciju mostova na lokalnim putevima, klizišta, vodotokove, kanalizacione sisteme i sisteme za navodnjavanje...

- Uz to možemo da obezbedimo finansiranje svih javnih objekata bez obzira na to da li se radi o školama, vrtićima, domovima zdravlja, ambulantama. Prioritet u ovom trenutku jeste obnova oštećenih stambenih objekata - rekao je Blagojević.

U Lučanima potopljeno 250 kuća

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović naveo je da u mestu Guča ima najviše potopljenih stambenih objekata. Na teritoriji cele opštine potopljeno je oko 250 stambenih objekata.

- Nažalost, ovim poplavama, koje su bile veće nego 2014. i 2016. godine, oštećeno je oko 20 mostova, 300 kilometara opštinskih puteva prvog i drugog reda i nekategorisanih putnih pravaca - kazao je Dolović.

Predsednik opštine Tutin Kenan Hot ispričao je novinarima da je na toj opštini oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta uništeno, kao i nekoliko mostova i putna infrastruktura u dužini preko 150 kilometara.

- Imamo poplavljeno preko 20 privrednih objekata i jedan od najvećih problema nam je jezero Gazivode, koje je postalo ekološka katastrofa usled velike količine otpada. U velikoj meri to dolazi iz Rožaja, odnosno Crne Gore, i mi tu ništa ne možemo - kazao je Hot.

Pod vodom 2000 hektara zemljišta

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić kazao je da je u 36 sela velika šteta na stambenim i javnim objektima, na infrastrukturi, putevima, mostovima, vodovodima.

On je kao najveći problem izdvojio štetu na poljoprivrednom zemljištu. Kako je objasnio, skoro 2.000 hektara zemljišta bilo je pod vodom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading