NAJZAD! Srbija uz pomoć prijatelja počinje da koristi kosmičku tehnologiju!

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

07.06.2019

10:46 >> 12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska korporacija Roskosmos, ali i Slovenija, pomoći će Srbiji da počne da koristi najnovije tehnologije za upotrebu satelita i snimaka iz kosmosa za potrebe privrede i bezbednosti, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na ekonomskom forumu SPIEF u Sankt Peterburgu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

Popović je nakon sastanka sa slovenačkim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšekom preneo novinarima da su razgovrali o bilateralnoj saradnji dve zemlje u oblasti inovacija i digitalizacije.

- Ogroman je prostor za saradnju sa našim slovenačkim prijateljima u toj oblasti i to je danas potpuno neiskorišćeno - rekao je Popović.

Kaže da su dogovorili njegovu poseti Sloveniji, kao i posetu Počivalšeka Beogradu, kako bi srpske inovacione tehnološke kompanije mogle da rade na tržištu Slovenije, a da srpski stručnjaci, kao jedni od najboljlih, pokažu svoje znanje i obrnuto.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sa slovencima saradnja u oblasti kosmičkih tehnologija Zdravko Počivalšek

Ministar je rekao da bi Srbija i Slovenija mogle i zajedno da nastupaju na trećim tržištima u toj oblasti i podsetio da Srbija ima slobodan izvoz u Rusiju i zemlje Evroazije.

- Razgovarali smo i o potpuno novim tehnologijama u vezi sa korišćenjem satelita i kosmičkih snimaka, za razne vidove privrede i poljoprivredu i za druge tehnologije, ali i za potrebe odbrane i policije. Slovenija je u tim istraživanjima odmakla više od nas - rekao je Popović.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Popović: Čovek i robot u budućnosti će postati kolege

Budućnost radnih mesta je u zajedničkom radu čoveka i robota. Ljudi ne treba da budu zabrinuti za svoje poslove, roboti ne kradu radna mesta od ljudi, oni ih transformišu - na bolje, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović

Na kraju je Popović dodao da je Slovenija član Evropske kosmičke agencije, a da naša zemlja još nije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading