"Evropu ćemo nastaviti da stvaramo u samoj Srbiji"

Autor: Tanjug

Vesti

05.06.2019

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropske integracije su naš strateški prioritet, razumemo da je ovo maraton, a ne sprint i razumemo da je naše putovanje ka Evropskoj uniji, naše reforme, menjanje našeg društva, privrede, administracije, nas samih, jednako važno, ako ne ponekad i važnije, od same destinacije, poručila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ana Brnabić

Ona je tokom večerašnjeg obraćanja na Konferenciji "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", koju je u Novom Sadu organizovala Fondacija Konrad Adenauer naglasila da Srbija ima mnogo potencijala, te da ih ona vidi "na svakom koraku, svaki dan".

- Nažalost, imamo mnogo i otvorenih regionalnih pitanja. Emotivnih, kompleksnih pitanja, koja nisu od danas ili juče, nisu čak ni od pre deceniju ili dve, već su neka od njih vekovna - odlagana da se stave na dnevni red iz godine u godinu i iz decenije u deceniju. A zatvaranje ovih pitanja značilo bi, uverena sam, otvaranje novih perspektiva za sve na Balkanu - rekla je premijerka. 


Pozvala je partnere iz Evropske unije da pomognu Srbiji da obnovi srušene mostove među nama i da zajedno nađemo put da gradimo nove i modernije mostove jedni sa drugima, sa Evropom, sa celim svetom.

- I kada se ne slažemo i kada imamo različita mišljenja, o njima iskreno razgovaramo. A najiskrenije razgovarate sa najbližim partnerima - kazala je Brnabić i poručila da nam je potrebna evropska solidarnost, a "umesto pesimizma potrebna nam je politika nade".
Foto: Tanjug/J. PAP

Premijerka je poručila i da, ako je vizija ujedinjene Evrope da ona bude pomirenje razorenog kontinenta u okviru projekta za mir, prosperitet i slobodu bez presedana, onda i region treba da oslikava takav stav - pomirenje, prevazilaženje autoritarne prošlosti, očuvanje mira i slobodu bez presedana.


- Evropa je društvo vrednosti, jednakih šansi, društvo puno podrške i razumevanja. Društvo koje poštuje različitost, slobodu mišljenja i izražavanja, individualnost. Društvo koje svakoj osobi daje šansu da se ostvari onako kako želi. Srbija želi da pripada takvoj Evropi - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija u dosadašnjem procesu integracija otvorila 16 i privremeno zatvorila dva poglavlja, te ponovila da reforme sprovodimo, pre svega, zbog nas samih. 
Foto: Tanjug/J. PAP
Norbert Bekman-Dirkes

- Posvećeni smo daljem jačanju zakonodavnog okvira, vladavini prava i uređivanju stanja u svim oblastima. Kada je reč o ekonomskim aspektima integracija, EU je ubedljivo najveći investitor i spoljnotrgovinski partner Srbije. Skoro dve trećine naše spoljnotrgovinske razmene obavlja se sa EU, istovremeno oko dve trećine svih stranih ulaganja u Srbiji dolazi iz EU - navela je Brnabić.

Evropu ćemo, kaže premijerka, da nastavimo da stvaramo u samoj Srbiji, te naglasila da je Novi Sad najbolji primer za to, jer je to grad koji je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a koji će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture.

- Podsetila bih takođe na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je u ponedeljak na otvaranju konferencije napomenuo da Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad sporije, nekad brže, ali da ostvaruje napredak u nastojanjima da bude uspešna i uređena zemlja - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Norbert Beckmann-Dierkes podsetio je da kada je prvi put posetio Eđšeg, danas kulturnu stanicu u okviru Evropske prestonice kulture, ta zgrada bila ruina.


- Kada sam nakon određenog vremena video kako je Eđšeg sređen, znao sam da to mora biti jedna od stanica i ove Konferencije. Ovde govorimo o Evropi, o toj temi bi trebalo češće debatovati, jer je to potrebno. Ovo je kulturna i ljudska zona, a Srbija je važna tačka na Balkanu i Evropi. Građenje mostova je važno Novom Sadu, mostovi povezuju ljude, prošlost i sadašnjost, ali mi ne želimo da živimo u prošlosti, već da mislimo na budućnost - rekao je Norbert Beckmann-Dierkes.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading