Zorana Mihajlović o izveštaju EK o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji: Ostvaren napredak, ima još posla

Autor: Tanjug

Vesti

02.06.2019

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je ostvarila određeni napredak kada je rodna ravnopravnost i položaj žena u pitanju, ali to nije dovoljno i moramo nastaviti brže i efikasnije da radimo ukoliko želimo da žene u našoj zemlji budu ravnopravne članice društva", izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Ona je, komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, istakla da je EU prepoznala napore naše države u unapređenju rodne ravnopravnosti.

- Evropska komisija pozdravila je usvajanje novog Indeksa rodne ravnopravnosti i napretka koji smo postigli za dve godine, posebno u domenu učešća žena u političkom životu. Ponosni smo što smo jedina zemlja van EU koja je izračunala indeks. Takođe, pohvaljeno je i podnošenje prvog državnog izveštaja o primeni Istanbulske konvencije Grevio komitetu, kao i napori države da se izbori sa rodno zasnovanim nasiljem - navela je Mihajlovićeva u saopštenju.


Potpredsednica Vlade dodala je da je Evropska komisija ocenila da je zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti široko postavljen, ali da je neophodno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojen što skorije.

 

 

- Neupitno je da je država uspostavila zakonodavni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, te da sve više žena prijavljuje nasilje. Pohvaljeni smo i kada je u pitanju očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Konstatovano je i da je broj pritužbi upućenih Zaštitniku građana opao za 19 odsto - rekla je ona.


Ipak, navela je, ne možemo prenebregnuti činjenicu da su pojedine kategorije žena i dalje posebno ugrožene, naročito ako govorimo o starijim i ženama sa sela, Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

- Kao i podatak da je 13,6 odsto manje zaposlenih žena od muškaraca i da one više rade neplaćene poslove - brige o domaćinstvu, deci i starijima - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading