EPISKOP TEODOSIJE: Priština hoće da zastraši narod i "disciplinuje" sever

Autor: Tanjug

Vesti

28.05.2019

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio današnju upotrebu sile na severu Kosova i Metohije od strane pripadnika ROSU, ističući da ovakvi potezi još više destabilizuju inače tešku bezbednosnu situaciju u pokrajini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Episkop Teodosije i Aleksandar Vučić

- Bez obzira na stvarne motive ove akcije, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja i neskrivena brutalnost pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a - navodi se u saopštenju vladike Teodosija, prenela je TV Hram.

Dok, kako dodaje, Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja (6. juna), "sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda". 

Episkop Teodosije navodi da ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i "najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi".

- Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske diskriminacije i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja - zaključuje se u saopštenju vladike Teodosija.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading