Mesić za Srpski telegraf otkriva posle 28 godina: Evo šta je Sloba obećao Tuđmanu!

Autor:

Vesti

27.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stjepan Mesić, poslednji predsednik Predsedništva SFRJ i kasnije predsednik Hrvatske, posle 28 godina otkriva za Srpski telegraf šta su se tačno Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili na sastanku u Karađorđevu 1991. Njih dvojica su, kako kaže, tom prilikom crtali nove granice, a pre svega šta će od Bosne i Hercegovine pripasti Srbiji, a šta Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Đorđe Kojadinović
Stjepan Mesić

- Bila bi to klasična podela na etničkim osnovama, muslimanima nisu hteli ništa da ostave - objašnjava Mesić.

ZABORAVAN ILI...

Kako kaže, dobra strana tog dogovora je bila to što bi bili izbegnuti veliki sukobi između Srba i Hrvata.

- Dogovor u Karađorđevu je bio da Hrvatska dobije banovinske granice iz 1939. godine, uz minimalne korekcije (pogledajte u okviru šta su te granice obuhvatale, prim. aut.), plus Cazin, Kladušu i Bihać - navodi Mesić, uz tvrdnju da on nije želeo da bude deo takve politike.

 

 

Nekadašnji funkcioner SPS i prijatelj Slobodana Miloševića Uroš Šuvaković ističe da bivši hrvatski predsednik Mesić zaboravlja šta je pričao devedesetih, pa sada priča drugu priču.

Šuvaković: Zaboravio je šta je pričao devedesetih, pa sada vrti drugu priču

- To je bio tajni sastanak kojem ja nisam prisustvovao. Mesić je 1991. izjavio da je ispunio zadatak, pa Jugoslavije više nema. On je upropastio Jugoslaviju, bio je jedan od ključnih aktera razbijanja te države po nalogu stranih obaveštajnih službi - podvlači Šuvaković.

Borisav Jović, BIVŠI PREDSEDNIK PREDSEDNIŠTVA SFRJ

Čitava priča je samo jedan od pokušaja da se stvori atmosfera u kojoj će se verovati da je postojala ideja o stvaranju "velike Srbije".

Nekadašnji predsednik Savezne vlade SRJ Momir Bulatović rekao je da je reč o geopolitičkim igrama dvojice predsednika.

- Ta ideja Tuđmana i Miloševića nije ozvaničena ni na jednoj međunarodnoj konferenciji, tako da je teško govoriti šta su bili njihovi interni razgovori. Milošević je razumeo potrebu za stvaranjem nezavisne hrvatske države, ali je imao problem sa položajem Srba u svemu tome - objašnjava Bulatović.

Nije tačno da sam rasturio Jugoslaviju

Mesić nam je rekao da su njega bez razloga optužili za rasturanje Jugoslavije.

- Samo pokvareni političari i ljudi to pričaju. Ništa u federaciji nije funkcionisalo. Bili su blokirani Predsedništvo, Skupština, Ustavni sud, sve institucije... Jugoslaviju su održavali Tito sa harizmom ratnog pobednika, višenacionalna partija i na kraju višenacionalna armija - kaže Mesić za Srpski telegraf.

On tvrdi da je Milošević obmanuo pre svega Srbe.

- Nije rekao da gradi "veliku Srbiju", on je rekao: "Srbi, živeli ste u jednoj državi i živećete u jednoj državi". Drugim rečima, uzmite oružje i donesite miraz, pa ćete živeti u istoj državi. Moj predlog je bio da se izbegne rat jer je on već počeo sa pobunom u Hrvatskoj. Predložio sam da konstitutivni elementi Jugoslavije proglase samostalnost i da isti čas potpišemo konfederalni sporazum. U Srbiji Miloševiću niko ne prigovara za to što je Srbe uveo u rat, prigovaraju mu što nije pobedio u ratu - priča Mesić.

Milošević i Tuđman se rukuju, iz pozadine vreba Izetbegović

SUŠTINA ODNOSA

Prema rečima advokata Tome File, Tuđman se plašio Miloševića, to je bila suština njihovog odnosa.

- Znam za priču da je postojala neka salveta gde su Tuđman i Milošević nešto vukli linije, pa delili Bosnu, ovo i ono, ali znam da je Milošević rekao da je to sve bilo neozbiljno. Definitivno je Milošević mislio da može da opstane samo Srbija, a Tuđman ga se plašio - ističe Fila.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su Mesićeve izjave izrečene sa namerom da našteti Srbiji, a da je zapravo Hrvatska krivac za raspad zajedničke države.

Banovina Hrvatska

- nastala donošenjem Uredbe o Banovini Hrvatskoj, 26. avgusta 1939.

- činile su je dotadašnje banovine Savska i Primorska

- uključivala i deo sadašnje teritorije Vojvodine*

- podrazumevala je najveći deo područja Kraljevine Jugoslavije s većinskim hrvatskim stanovništvom

- prvi put još od srednjeg veka većina Hrvata se našla u jednoj teritorijalnoj jedinici

- mnogi Hrvati su dočekali stvaranje Banovine kao prvi korak ka nezavisnosti

* taj deo ne bi bio obuhvaćen sporazumom Milošević-Tuđman

- Po Ustavu Jugoslavije, konstitutivni narodi su imali pravo na samoopredeljenje. Srpski narod u Jugoslaviji, bilo da je živeo u Hrvatskoj, u BiH, ili bilo kojoj jugoslovenskoj republici ili administrativnoj jedinici, imao je pravo da se ujedini sa Srbijom ili da ostane u okviru Jugoslavije. Ne radi se ni o kakvom stvaranju velike Srbije, već o pravu srpskog naroda da zaštiti ono što mu je ostalo od pobede u Prvom i Drugom svetskom ratu. Mesić projektuje krivicu na Srbiju, dok su Jugoslaviju zapravo srušili hrvatski separatizam i neoustaštvo - podvlači Anđelković za naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading