Srbi sa Kosova ogorčeni predlogom lidera SZS: Đilasovu deklaraciju bi i Haradinaj potpisao!

Autor:

Vesti

27.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što je Dragan Đilas predstavio u deklaraciji o KiM je prodavanje magle! Ovim rečima opisao je gradonačelnik Leposavića Zoran Todić predlog Đilasove Stranke slobode i pravde o pomirenju srpskog i albanskog naroda.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Dragan Đilas

- U trenutku kada su strahoviti pritisci na državni vrh Srbije, koji pokušava da iznađe nekakvo rešenje, njima je stalo do usvajanje nekakve deklaracije, što ovih dana rade i vlasti takozvanog Kosova, te su se očito stavili u ulogu i funkciju kosovskih Albanaca. Bolje bi bilo da odu u Skupštinu i čuju izveštaj o KiM nego što se bave klasičnim prodavanjem magle - poručio je za Srpski telegraf Todić, koji je član Srpske liste.

TO JE PRIZNANJE KOSOVA

On ističe da su svi koji žive na KiM svesni šta su gospoda iz DS, uključujući i Đilasa, učinili kada je Kosovo proglašavalo nezavisnost.

- Oni su glavni krivci i za izmeštanje rešavanja pitanja statusa Kosova iz UN na teren Evrope, a zna se i šta su učinili 2011, kada su pokrenuli pregovore sa Albancima u Briselu. Oni su ti koji su krenuli putem uspostavljanja granice između centralne Srbije i KiM. Jednostavno, ovo je očita neiskrenost - poručio je Todić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Podsetimo, Đilasova SSP je predstavila predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda u kojoj, između ostalog, predlažu saradnju na svim nivoima Beograda i Prištine, ali u kojoj ne žele da se bave statusnim pitanjem, niti da iznose bilo šta što bi moglo da iznervira Albance (?!). Predlog je šokirao stručnjake koji ga listom ocenjuju kao svojevrsno priznanje Kosova.

- Đilasova deklaracija ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština - ocenio je direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić uz napomenu da to dokazuje da "oni pitanje Kosova ne shvataju na ozbiljan način i pokazuje zašto beže od rasprave i zašto ne žele da dođu u Skupštinu.

RepublikaFoto: Tanjug/N. Stojanović
Dragan Šutanovac

Šutanovac: Znaju samo da se protive Vučićevim idejama

Član GO DS Dragan Šutanovac žestoko je iskritikovao opoziciju.

- Opozicija mora da ponudi rešenja umesto Tviter kampanje. Greše političari koji misle da će simpatije građana dobiti samo time što su protiv Vučića. Građani očekuju mnogo ozbiljniju ponudu koja bi ih motivisala da daju podršku - istakao je Šutanovac.

Ocenio je i da posle nekoliko meseci protesta opozicije nije stvorena sinergija, već su otišli u minus, te naglasio da politika Dveri nikako ne ide uz DS.

- Građani znaju da se ne spaja nespojivo i zato uz svu energiju opozicija izgleda kao motor koji dobija gas, ali je menjač u leru - objasnio je.

Šutanovac je izjavio i da opozicija nije izvukla nikakvu korist od bojkota parlamenta, te zaključio da građani od opozicije ne očekuju samo puko protivljenje Vučićevim odlukama, već da žele da čuju rešenja za važna pitanja poput Kosova ili Ustava.

Naglasio je da su upravo oni 2011. na Brnjaku i Jarinju uspostavili administrativne prelaze, kao i da se u dokumentu zalažu za slobodu kretanja, a upravo je, kaže, Borko Stefanović taj koji je postigao dogovor o uspostavljanju de fakto granice i prelaza.

- Govore o uspostavljanju saradnje u oblasti obrazovanja, a zaboravljaju da je Đilasova, Jeremićeva i Tadićeva vlast, odnosno Stefanović kao glavni pregovarač, napravila sporazum sa Prištinom po kome je čitav naš Univerzitet ostao nepriznat - istakao je Đurić.

DANAS RASPRAVA U SKUPŠTINI

Prema njegovim rečima, taj dogovor predviđa da institucije Srbije priznaju njihove diplome, ali ne i oni naše.

- Potpuno podržavaju integritet na isti način kao Ramuš Haradinaj - zaključio je Đurić.

Povodom objavljivanja deklaracije, Đilas je naveo da je njegova stranka izašla sa predlogom jer ne vidi mogućnost da vlasti u Prištini i Beogradu dovedu do pomirenja dva naroda.

 

 

- Mi smo opozicija i ovo će biti politika stranke koju predvodim, a kad budemo na vlasti, na ovome ćemo insistirati kao na početnom papiru za dalji razgovor - rekao je on.

Podsetimo, danas će u Skupštini Srbije biti održana posebna sednica na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji.

Najveći Đilasovi biseri

Pomirenje zasnovati na osnovu dobrih stvari iz zajedničke prošlosti

Jasan pokazatelj da se ne bave pitanjem Kosova ozbiljno jer potežu za bajkovitim "dobrim stvarima iz zajedničke prošlosti", dok Srbi na KiM trpe višedecenijsku torturu na sve načine

Ne želimo da isturamo naš stav o KiM

Čemu uopšte deklaracija ako u njoj ne postoji jasan stav o Kosovu, kao ni plan nekakvog rešenja za kosovsko pitanje

Izbegavamo ono što će odbiti suprotnu stranu

Očito se podilazi Albancima i radi u njihovu korist, pa se neskriveno i ne čini ništa što bi im zasmetalo

Narod da raspravlja o deklaraciji

Narod niko ništa nije pitao ni kada je DS u vreme dok je bila na vlasti dozvolila uvođenje granice sa Kosovom, te premeštanje dijaloga iz UN u Brisel, pa ga sigurno predstavnici opozicije okupljeni oko Đilasa ni sada ne bi ništa pitali

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Djape ja

27.05.2019 07:13

Cela država je ogorčena na njihovom predlogu.

Nale

27.05.2019 07:21

Djilas ima ideje koje najvise odgovaraju Albancima,ne mareci za srpski narod.

milica

27.05.2019 07:45

I treba biti ogorcan na ovakve izjave.

nikola

27.05.2019 07:48

Djilas bi preko noci predao Kosovo, albanskim separatistima, ma kakva istorija, tradicija, vera, pravoslavlje, njemu je jedino bitan novac i bankovni racun.