Glasanje za Evropski parlament danas i u Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.05.2019

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo 100.000 građana Srbije sa dvojnim srpsko-mađarskim i srpsko-hrvatskim pasošima ima danas mogućnost da učestvuje na izborima za Evropski parlament. U konzulatima Hrvatske i Mađarske u Beogradu i Subotici glasanje je počelo jutros u 7.00 sati, a građani s pravom glasa mogu to da glasaju do 19.00 sati.

Foto: Tanjug/AP
Glasanje za Evropski parlament jutros u Bukureštu

Građani Srbije sa dvojnim državljanstvom imaju prvi put mogućnost da biraju evroparlamentarce, a najviše građana sa dva pasoša ima u Vojvodini, pa osim u beogradskim glasa se i u konzulatima Mađarske i Hrvatske u Subotici, prenosi RTS.

Kada je Hrvatska u pitanju, ona ima 12 mesta u evropskom parlamentu, prijavile su se 33 liste, a u Srbiji je registrovano 27.200 birača - 12.400 u subotičkom konzulatu, a u beogradskom konzulatu 14.800. Što se tiče Mađarske, ona ima 21 mesto u evropskom parlamentu, devet lista se prijavilo, a 70.700 registrovanih birača je iz Srbije. Mađari su imali priliku (koji se nalaze u Srbiji i van matice) da glasaju putem pošte, tako da je već sada izvesno da je u Nacionalnu izbornu kancelariju stiglo oko 30.000 koverata iz Srbije.


- Registrovani birači će danas do 19 sati u konzulatu Mađarske moći da predaju svoje koverte koje su dobili na kućnu adresu u Srbiji, birači koji su se izjasnili da će glasačke listiće preuzeti u konzulatu Mađarske u Subotici (njih 684) moći će da obave svoju građansku dužnost do 19 časova uz važeći dokument - rečeno je u konzulatu Mađarske u Subotici.

Rezultati iz svake države članice biće objavljeni večeras

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Evropski parlament

Za poslanike u Evropskom parlamentu danas se glasa u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj. 

Evropski izbori već su održani u četvrtak u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci. 

Rezultati iz svake države članice biće objavljeni večeras posle zatvaranja poslednjeg biračkog mesta u Evropi, pri čemu se birališta poslednja zatvaraju u Italiji u 23.00 časa. 

Prema prvim podacima iz Irske i Holandije odaziv birača bio je viši nego na prethodnim evropskim izborima kada je zabeležena rekordno niska izlaznost od ispod 43 procenta. Na prethodnim evropskim izborima 2014. godine Belgija je imala najvišu izlaznost od skoro 90 procenata, a Slovačka najnižu od 13 procenata.


Svi hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žive u Vojvodini, mogu da glasaju, naveli su iz hrvatskog konzulata u Subotici. Ti glasači ne moraju se registrovati, već mogu da dođu sa ličnom kartom Hrvatske i da glasaju, prenosi RTS. Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije takođe je podsetio sve punoletne građane izbeglice iz Hrvatske koji poseduju hrvatsko državljanstvo (domovnicu) i bilo koji važeći dokument Republike Srbije sa slikom, da danas mogu da glasaju za predstavnike Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu, u nedelju, 26. maja.

U nedavnom saopštenju Komesarijata se navodi da hrvatski državljani u Republici Srbiji mogu da glasaju na biračkim mestima u prostorijama Konzularnog ureda Ambasade RH u Beogradu (Kneza Miloša 82) i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici (Maksima Gorkog 6). Bez obzira na to da li su se do 15. maja registrovali ili ne, svi punoletni građani državljani RH mogu da glasaju ako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH zatraže potvrdu i sa sobom ponesu na uvid domovnicu i važeći dokument Republike Srbije sa slikom, kaže se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading