Vučić: Formiran tim za pisanje Deklaracije!

Autor: Tanjug

Vesti

02.09.2017

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

RepublikaFoto: Tanjug
Formiraju tim za pisanje Deklaracije: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

 

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpski, čuju o čemu se radi".

- Nakon toga ćemo ići na donošenje Akcionog plana bi definisao konkretne mere za ostvarivanje navedenih prava, a oživeo bi se i budžetski fond u dogovoru sa RS koji je postojao i ranije - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiranje od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

- Radili bismo i na ujednačavanju školskih programa iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, organizovanje unakrsnih đačkih ekskurzija u Srbiji i RS i omladinskih đačkih i studentskih kampova - rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da su svi konkretni programi mogući, zahvaljujući tome što su Vlada Srbije, zaključno sa avgustom, odnosno građani, ostvarili za tačno milijardu evra bolji rezultat u budžetu od planiranog, pa imamo mogućnost da pomognemo koliko možemo.

Dodik: Deklaracija možda u novembru

Prema rečima predsednika RS Milorada Dodika, Deklaracija bi možda već u novembru mogla da se nađe pred parlamentima Srbije i Srpske.

- Ono što je važno za Srbe iz BiH i Hrvatske i što ih boli, je stereotip da su oni bosanski Srbi i Srbi iz Hrvatske. Mi smo svi Srbi i želimo da se tom Deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu, jer je neko namerno napravio tu zbrku i počeo da nas razdvaja - rekao je Dodik.

Predsednik Srbije, ukazao je da više o nacionalnoj istoriji uče dece u RS nego u Srbiji, a krivica za to je, kaže, na nama i o tome ćemo morati da razmišljamo u budućnosti.

Srbija, poručio je, poštuje teritorijalni integritet BiH i sa tim nema problem, ali istovremeno ne želimo da nam bilo ko zamera što se ponosimo zbog činjenice da smo isti narod.

- To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim aktima - rekao je Vučić i dodao da će se nastaviti finansijska pomoć Andrićevom institutu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading