Smeta mu "Tijanin zakon", a pustio šiptarske koljače: Čudni aršini Milorada Majića

Autor: I. Ž.

Vesti

24.05.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smeta mu doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece, a ništa mu nije smetalo kad je doneo presudu o oslobađanju najgorih šiptarskih koljača. Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, koji je nakon prvostepene osuđujuće presude za većinu njih, kao član veća oslobodio krivice 11 članova najkrvavije zločinačke grupe OVK iz Gnjilana, koji su zverski mučili i ubijali Srbe i Rome na tom prostoru, podigao je glas protiv usvajanja "Tijaninog zakona".

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Majić

Majić je iskoristio gostovanje u emisiji "Utisak nedelje" da bi poručio da uvođenje doživotnog zatvora bez prava otpusta predstavlja kršenje međunarodnih konvencija i evropskih standarda, ali i Ustava Srbije.

To je učinio uoči izjašnjavanja poslanika Skupštine Srbije o tome, pa je stručna javnost to doživela kao direktan pritisak na zakonodavnu vlast, na šta nijedan sudija nema pravo. Na isti način ovo su shvatili i poslanici (pogledajte okvir).

Da bi zbog svega Majić trebalo da se pokrije ušima i ćuti, umesto što kritikuje zakon koji ima za cilj da zaštiti decu, trudnice i nemoćne, poručuje advokat Svetozar Vujičić.

 

 

- Sudija Majić je poslednji čovek koji bi trebalo da izlazi u javnost, pogotovo što svako njegovo pojavljivanje izgleda kao da je u žutom dresu, on je protiv svega i svačega. Pritom, on je jedini sudija koji je sa mesta sudije opštinskog suda otišao direktno u Apelacioni sud, i to zahvaljujući Demokratskoj stranci, koja mu je 2009. godine dala da sam bira na koje mesto želi da ode - kaže Vujičić za Srpski telegraf.

On dodaje i da je, po pitanju oslobađajuće presude gnjilanskoj grupi, mnogo toga sporno.

Nije odgovorio

Iako smo ovim povodom kontaktirali sa sudijom Miloradom Majićem, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na naša pitanja.

- Ta grupa je prvostepeno osuđena, a on ih je pravosnažno oslobodio. No, Kasacioni sud je konstatovao da je ta presuda zahvaćena bitnim povredama zakona i da je kao takva neodrživa. Ali to više nije moglo da se promeni, već je Kasacioni sud samo konstatovao da je bilo povreda - zaključio je Vujičić.

 

 

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je krivice i pustio na slobodu svih 11 članova najkrvavije zločinačke grupe OVK iz Gnjilana, koji su tokom 1999. godine zverski mučili i ubijali Srbe i Rome na tom prostoru. Time je negirano da je bilo najkrvavijih i nemilosrdnih zločina nad Srbima. Tako, umesto da krvnici budu osuđeni na ukupno 116 godina robije, oni su dobili slobodu, uprkos izjavama i dokazima svedoka saradnika. I. Ž.

Ženama sekli dojke i posle ih pekli

Na čelu gnjilanske grupe 1999. godine bio je Fazli Ajdari. Na suđenju su svedoci saradnici do detalja opisali šta su radili žrtvama, ali ni to nije bilo dovoljno da prvostepena osuđujuća presuda bude potvrđena.

- Imali smo internat u koji smo dovodili žrtve i proceduru mučenja. Procedura je podrazumevala da žrtvu prvo dovedemo, skinemo, a onda joj postavljamo pitanja. Šta god da kaže, uvek bismo je prebijali četvrtastom gvozdenom štanglom. Važilo je pravilo da im uzmemo dušu polako. Vezivali smo žrtve visoko za ruke, da vise, i samo ih bacali na pod kad dođu na red. Ženama smo sekli dojke i iz zabave to posle pekli.

Poslanici o Majićevim pritiscima

Jelena Žarić Kovačević (SNS): S kojim pravom sudija u TV emisiji kritikuje poslanike koji glasaju za određene predloge zakona i da li to znači da se na taj način vrši pritisak na poslanike i Skupštinu u celini
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marijan Rističević (NSS): Sudija Majić, koji je učestvovao u oslobađanju gnjilanske grupe OVK, te zločince nije kaznio, ali je kaznio mene za ono što sam otkrio i govorio o njemu
Aleksandar Marković (SNS): U listu Danas objavljeno saopštenje NVO CEPRIS, u kome je Majić predsednik Upravnog odbora, a u njemu se navodi da su neprihvatljivi napadi na sudiju Majića. Da li to sudija Majić brani sam sebe preko te organizacije?
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vladimir Orlić (SNS): Stalno dolaze kritike da poslanici, a naročito izvršna vlast, vrše pritisak na pravosuđe, a sada se dogodila jedna obrnuta situacija

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading