Srbija legalizuje surogat majke! Evo šta o tome misle poznate ličnosti

Autor:

Vesti

23.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući građanski zakonik dozvoljava surogat materinstvo! Žena koja rodi bebu za nekog drugog zvaće se rodilja i imaće pravo na nagradu od 8.000 do 15.000 evra, kao i na naknadu troškova tokom trudnoće.

RepublikaFoto: Photo by Olliss on Unsplash
Foto: Ilustracija

U komisiji za izradu prednacrta građanskog zakonika kažu da rodilja ni genetski ni zakonski neće biti majka tom detetu. Naime, jajna ćelija neće poticati od nje, a čitav proces biće definisan zakonski, odnosno ugovorom.

SUD OVERAVA UGOVOR

- Mislim da smo pronašli lepu reč, rodilja, za ženu koja će nositi i roditi dete nekome. Termin surogat majka je grub i netačan, jer zapravo to nije majka - kaže prof. dr Miodrag Orlić, predsednik Komisije za izradu prednacrta.

Ovo su moralne dileme

  • Da li bebe (život) imaju cenu
  • Šta u slučaju da rodilja poželi da zadrži dete
  • Šta ako se surogat majka cenka

Zakon je predvideo više mogućih situacija koje mogu biti rešene ugovorom između rodilje i "nameravanih roditelja".

Prof. dr Olga Cvejić Janičić, koja je nadležna za porodično pravo u budućem građanskom zakoniku, objasnila je da će sud overavati ugovor u kojem bi bila definisana prava i obaveze budućih roditelja i žene koja nosi njihovo dete.

- U slučajevima da rodilja poželi da zadrži dete, iako je sklopila ugovor da će roditi za drugoga, o tome bi odlučivao sud - kaže ona.

Francuzi i Nemci protiv

U Rusiji je obavezno da surogat majka ima sopstveno dete, u Ukrajini i Holandiji to nije slučaj, dok se u Engleskoj ova vrsta usluge naplaćuje. U Grčkoj je surogat materinstvo dopušteno iz humanih razloga.

Ovaj vid trudnoće dozvoljen je i u Rusiji, SAD, Kanadi, Australiji, Holandiji, Belgiji, Grčkoj, Izraelu, Ukrajini, Gruziji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Indiji. Striktna zabrana postoji u Francuskoj, Austriji, Španiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji.

Janičićeva ističe i da se postavljalo pitanje da li je moralno rađati za novac, ali je prevladalo mišljenje da je umerena nagrada adekvatno rešenje. Zakonom se predviđa i da surogat majka može da okonča trudnoću ako želi. Takođe, postoji mogućnost i da ugovor sa surogat majkom zaključi žena koja nema partnera i živi sama.

Komentarišući surogat materinstvo, dr Ivan Tulić, jedan od članova komisije koja je donosila zakon o BMPO, ukazuje na određenu problematiku u praksi.

Reakcije poznatih

Slavica Đukić Dejanović, ministarka
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

- To je složeno pitanje i iziskuje sagledavanje sa etičkog, pravnog i medicinskog aspekta. S druge strane, ono vraća nadu parovima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji

Irina Vukotić, voditeljka
RepublikaFoto: facebook.com/SillyTelly
Irina Vukotić

- Nove zakonske mere doneće radost brojnim budućim roditeljima. Deca su najveća sreća i blagoslov, samo neka se rađaju

Goca Tržan, pevačica
RepublikaFoto: instagram.com/gocatrzan
Goca Tržan

Konačno pratimo svetske trendove i u nekim pametnim stvarima. Izuzetno mi je drago jer će surogat materinstvo mnogim ženama omogućiti da budu majke, a ne mogu same da donesu svoju decu na svet

Katarina Korša, voditeljka
RepublikaFoto: youtube.com/ Happy Tv
Katarina Korša

- Ne mogu ni da zamislim koliko će zbog ove mogućnosti biti srećne one žene koje dosad nisu mogle da se ostvare kao majke. To je jako plemenito

Drina Pešić, balerina
RepublikaFoto: Promo foto
Drina Pešić

- Ako neka žena iz plemenitih pobuda želi da bude surogat majka, da pomogne ljudima koji ne mogu da budu roditelji, onda je to potpuno u redu

SPAS ZA MNOGE PAROVE

- Od 100 žena u Grčkoj koje se prijave za surogat materinstvo, 90 njih je iz istočnih zemalja, i ti ugovori koje potpisuju sa roditeljima uglavnom se ne poštuju. Takođe, te majke se u određenim slučajevima vezuju za dete, pa neće da ga predaju. A opet, jedan deo njih ode u neku drugu zemlju gde pokušavaju da ga prodaju za veće pare - skrenuo je pažnju doktor.

Međutim, i pored svega procenjuje se da bi u Srbiji oko 300.000 parova koji imaju problem sa potomstvom na ovaj način mogli da dođu do dece.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading