Ovo je stvarno dobra vest! Država će opet da zapošljava

Autor:

Vesti

22.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukida se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru od 1. januara 2020. godine! Ovo je konačno dobra vest za činovnike, prosvetare... koji na posao u državnim ustanovama čekaju još od kraja 2013. godine, otkad važi zabrana. Međutim, to ne znači da će svi koji godinama čekaju na posao odmah dobiti radne knjižice jer će biti uveden novi sistem kontrola i postavljeni novi uslovi kako bi se sprečilo nekontrolisano zapošljavanje posebno u lokalnim samoupravama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto ilustracija

Iako još nije usaglašeno kako će izgledati novi sistem kontrole, kao najverovatnije rešenje pominje se da će od Nove godine, kada prestaje da važi Zakon o maksimalnom broju zaposlenih, sve javne službe i institucije precizno morati da utvrde kadrovske potrebe za narednu godinu kako bi se za njih obezbedio novac u budžetu.

Ukoliko to ne učine, neće moći da prime nove radnike, odnosno nijednog više nego što su planom predvideli. Javne institucije, kako se najavljuje, svoje kadrovske planove dostavljaće resornim ministarstvima, koja će sagledati zahteve i utvrditi broj i potreban novac za radna mesta. A kako se najavljuje, biće tu i stručni timovi koji bi trebalo da vode računa da ne bude zloupotreba.

Ovi uslovi će morati svi da ispune

1. Prijem novih radnika državne službe moraće precizno da definišu u svom kadrovskom planu za sledeću godinu
2. Kadrovski plan javne ustanove će slati resornom ministarstvu
3. Ministarstvo će sagledati zahteve i utvrditi broj i potreban novac za radna mesta
4. Stručne službe će kontrolisati da ne bude zloupotreba

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je juče da se o zabrani zapošljavanja razgovaralo i sa predstavnicima MMF i naglasio da postojeći sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru ostaje na snazi, dok se ne utvrdi nova metodologija popunjavanja kadrova.

RepublikaFoto: Republika
Siniša Mali potvrdio dobre vesti

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa predstavnicima misije MMF, rekao da je Vlada Srbije svesna ograničenja koja postoje u trenutnoj metodologiji i postupku zapošljavanja u javnom sektoru.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na novoj metodologiji koja treba da utvrdi pravi potencijal rasta pojedinih organa, a s druge strane i neophodnost popunjavanja kadrovima. Ukoliko to uspemo da uradimo na pravi način, mislim da će i MMF tu novu metodologiju podržati. Dok to ne uradimo postojeći sistem ostaje na snazi - podvukao je Mali.

Komentarišući ukidanje zabrane, posle šest godina, ekonomista Ljubomir Madžar kaže da će to mnogo značiti jer je ta zabrana, ističe, omela rad mnogih važnih državnih ustanova.
- Ljudi su odlazili u penziju, a nije moglo u dovoljnom broju da se primi novih. Kapacitet rada mnogih ustanova je time bio smanjen jer bez dovoljno kapaciteta ni propisi ne mogu da se primene - istakao je Madžar za Srpski telegraf.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Vitki

22.05.2019 15:16

Dobra vest,samo napred.

Ela

22.05.2019 18:09

Odlicna vest!

saran

23.05.2019 05:01

Samo se dobrim planiranjem povecava efikasnost ustanova