SKANDAL! Bujanovac veliča teroristu OVK: Tri dana slave šiptarskog koljača Lešija

Autor:

Vesti

22.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Bujanovac i ove godine organizuje se manifestacija u čast zločinca koji je ubijao srpske civile na Kosovu i Metohiji. Višednevna proslava Dani komandanta Lešija, u slavu Ridvana Ćazimija, jednog od komandanata terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, tokom sukoba na jugu Srbije 2000/2001. godine, trajaće pritom tri dana uz niz raznih događaja.

RepublikaFoto: youtube.com/ Veton Mustafi
Ridvan Ćazimi

Provokacija

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za Srpski telegraf ističe da je u pitanju čista provokacija i države i srpskog naroda.

- Oni to stalno rade. Kapetan Leši je terorista koji je odgovoran za ubijanje civila, pripadnika naših snaga bezbednosti, koji je hteo nasilno da ruši ustavni poredak države. Krajnje je neprihvatljivo da se prave nekakvi dani njemu u čast. Ne radi se o nekom humanitarcu, već o onome ko je sprovodio nasilje i odgovoran je za ubistva. Provociraju nas i Danom albanske zastave, koju pritom stavljaju na institucije države Srbije, podigli su i spomenik tom teroristi na ulazu u Veliki Trnovac, a, naravno, ni reč ne govore o stradanju srpskih civila koje su pobili upravo ti teroristi - napominje Drecun.

Podizanje tenzije

Toleriše im se to, smatra Drecun, kako se ne bi stvarale dodatne tenzije.

- Oni zloupotrebljavaju situaciju, a to nikako nije put kojim treba ići u narednom periodu. To samo podiže međuetničke tenzije, umesto da se radi na tome da se to smanjuje. Krajnje neodgovorno ponašanje - kaže Drecun.

Preševsku dolinu bi da spoje s Kosovom

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi nedavno je iz Vašingtona, tokom posete SAD, poručio da je najbolje rešenje za Preševsku dolinu pripajanje Kosovu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Priština

- Naravno da je najbolje rešenje za Preševsku dolinu pripajanje Kosovu, ali mi smo i dalje neko sa strane ko se ne može mešati u stav Kosovara, jer ne možemo da utičemo na Kosovo - rekao je on.

Obeležavanje Dana komandanta Lešija počinje sutra literarnim časom u bujanovačkom domu kulture. Dan posle sledi marš od fudbalskog terena u Velikom Trnovcu do mesta Lešijeve pogibije, a potom poseta porodici, muzeju i, na kraju, fudbalska utakmica.

Poslednjeg dana manifestacije biće položeni venci na njegov grob, nakon čega će u domu kulture biti održana komemoracija, navodi se u programu. 

Ko je Ridvan Ćazimi

  • Bio je krojač iz Bujanovca
  • Nadimak "Kapetan Leši" sam je sebi dao
  • Podignut mu je spomenik i muzej u Velikom Trnovcu, uporištu albanske narko-mafije
  • Učestvovao je u borbama protiv Srba na području Hrvatske i BiH
  • Borio se i u redovima OVK, gde je bio pod komandom Adema Jašarija
  • Komandovao je OVPMB od 1999. do 2001. godine i učestvovao u terorističkim napadima na srpsku vojsku i policiju, uglavnom iz zasede
  • Bio je i šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima o predaji oružja
  • Ubijen je 24. maja 2001. snajperom od odmetnute albanske terorističke grupe koja se nije slagala sa sporazumom o razoružanju koje je Ćazimi potpisao
  • Komandovao je grupom 700 terorista koja je izvršila najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading