Đurić apelovao Srbima na Kosovu: Izađite danas na glasanje, ne dozvolite da nas Albanci zastrašuju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.05.2019

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić apelovao je danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

On je gostujući na TV Pink ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

- Ne želim da verujem da je to moguće i važno je da ne dozvolimo da Albanci isprovociraju sukobe unutar Srba. Naš odgovor na to treba da bude da mirno i na civilizovan način izađemo u što većem broju na izbore - rekao je Ðurić i dodao da bi izbor nekoga od albanskih predstavnika za gradonačelnika opština na severu značilo reprizu scenarija u Prizrenu, Ðakovici gde skoro da nemamo ili imamo zanemarljiv broj predstavnika Srba.

Ðurić kaže da je danas najvažnije da se pokaže da su Srbi složni i jedinstveni.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Izborni dan u Kosovoskoj Mitrovici

Takođe je dodao da je srpsko jedinstvo trn u oku albanskim sparatistima i međunarodnoj zajednici.


- Moja molba i apel svima kojima je stalo do severne Kosovske Mitrovice, Zubinog potoka, Zvečana, Leposavića, svi koji vole svoju zemlju, a pozivam i druge nacionalnosti Rome, Bošnjake kojima je Srbija na srcu da izađu izbore, i podrže kandidate Srpske liste - poručio je Marko Ðurić.

On je dodao i "da ćemo se boriti svom snagom da strah ne pobedi".

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da očekuje da će Srbi pokazati visok stepen razumevanja za svoje interese i glasati za kandidate Srpske liste.

On je dodao da će ovi izbori ponovo pokazati Međunarodnoj zajednici da ne može da se računa na podeljenost srpskog naroda.

Drecun kaže i da je sa albanske strane moglo da se očekuje da će podizati tenzije, ali da je još nelogičnije ponašanje pojedinih predstavnika Srba koji pozivaju da se glasa za Albance.

- Nadam se da će srpski narod pokazati visoku samosvest i jedinstvo i da rade u koordinaciji sa Beogradom, i glasati za Srpsku istu - rekao je Drecun.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

On je ocenio i da su predstavnici Prištine protiv dijaloga sa Beogradom i da se može očekivati da će pokušati u narednom periodu da forsiraju priče o navodnom genocidu Srba nad Albancima kako bi isticali da su oni žrtve.


- Oni tako moraju da se brane od nekih optužnica - kaže Drecun.

Takođe je rekao da se ne sme zaboraviti da 250.000 Srba ne može da se vrati u južnu srsku pokrajinu i budući da je informisan o mnogim zločinima, jer je deo Radne grupe koja se time bavi, da će zatražiti posebnu sednicu Skupštine Srbije kako bi se razgovaralo o zločinima koje je počinila OVK i na kojoj bi se donela Rezolucija o osudi tih zločina.

- Oni idu lažima, a mi idemo istinom - rekao je Drecun.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas se održavaju izbori za gradonačelnike. Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Gagi

19.05.2019 08:32

Srbija nikada nece priznati nezavisnu državu vec ce na legitiman način građani KiM da se izbore za svoja ognjišta

Maja

19.05.2019 08:53

Podrska nasem narodu na Kosovu i Metohiji

Dara

19.05.2019 09:02

Nadamo se da ce izbori proteci bez nereda, Srbija ce pruziti podrsku i bezbednost nasem narodu.

Nenad

19.05.2019 09:02

I nas narod dole je svestan da i da svi do jednog izadju i glasaju, Siptari nam nece dozvoliti da pobedimo.