Završili smo najveći projekat: Mihajlovićeva o Koridoru 10

Autor: Tanjug

Vesti

18.05.2019

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je puštanje celog južnog kraka Koridora 10 pobeda graditelja koji su izgradili moderan auto-put na najtežem gradilištu u Evropi, ali i pobeda Srbije, koja završava svoj najveći infrastrukturni projekat.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Obraćanje Mihajlovićeve

- Danas Srbija treba da bude ponosna, i naši građevinari, koji su izgradili veličanstven auto-put na najlepšoj i najtežoj deonici u Evropi, ali i svi naši građani, jer za Srbiju nema važnijeg puta od Koridora 10. Uspeli smo da završimo najveći projekat u zemlji, koji se radio 30 godina i bez kojeg ni region ni Evropa nisu mogli biti u potpunosti saobraćajno povezani - navela je ministarka. 

Kako je rekla, završetkom Koridora 10 od Horgoša do Preševa otvorena je nova stranicu i više, dodala je, ne gledamo unazad, već samo napred, ka novim projektima, ka povezivanju, bržem razvoju i boljem životu građana.

Obraćajući se na lokaciji Momin kamen predstavnicima izvođača, alpinistima koji su radili na izgradnji i novinarima, Mihajlovićeva je rekla da je u pitanju jedna od najlepših i najtežih tačaka na trasi kroz Grdeličku klisuru. 

 

 

- Da bismo danas mogli da prođemo ovuda, bio je potreban ogroman rad minera i alpinista koji su uklonili veliki deo ovog brda višeg od 110 metara, sa više od 100 miniranja i potrošenih 100 tona eksploziva. Odavde je uklonjeno više od 650.000 kubika kamena, odvezeno je čak 65.000 kamiona prepunih kamena, koje kad bismo poređali u kolonu, njen početak bi bio na Horgošu, a kraj u Preševu i još koji kilometar dalje - rekla je Mihajlovićeva. 

Ona je zahvalila predsedniku Srbije zbog njegove podrške tokom celog projekta i spremnost da pomogne u rešavanju problema, dodajući da će "sve što je na ovoj lokaciji ući u knjige, možda i u legende, poput onih koje već postoje o ovom mestu".

- Nema vojske koja ovde nije prolazila, ovo je mesto velikih ljubavi i nesreća. Kamen na kojem stojimo danas nalazi se i na vojničkom groblju naših Solunaca na Zejtinliku. Nekad je na ovom mestu stajala stena, kamena statua devojke sa korpom, Mome, koja je zbog nesrećne ljubavi ovde i nastradala. Ona istorija koju danas pišemo i koja će ostati iza nas jeste priča o hrabrim i sposobnim graditeljima koji su kroz Momin kamen, koji su zvali i ''zla dolina'' i ''balkanska lepotica'', izgradili najmoderniji auto-put i na to treba da budemo ponosni - rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju iz njenog kabineta. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading