(FOTO) Vučić otvorio južni krak Koridora 10: Hvala graditeljima, napravili ste najlepši auto-put u Evropi!

Autor: Republika

Vesti

18.05.2019

18:58 >> 18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji povodom zvaničnog puštanja saobraćaja na južnom kraku Koridora 10 da je Srbija dobila najlepši auto-put u Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Prelepa slika sa juga Srbija

- Hvala vam graditeljima i svim divnim ljudima oko mene. Možete da se ponosite ovim, napravili ste najlepši auto-put u Evropi - rekao je Vučić na početku obraćanja.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen
Aleksandar Vučić

On se izvinio ambasadoru EU Semu Fabriciju što samo ovde nije bilo prevoda na srpski.

- Nemojte da nam zamerite! Reći da sam srećan bilo bi tek grebanje po površini onoga što osećam. Nemam dovoljno reči za ovaj poduhvat.  Mogu da kažem mirno ovo danas jesmo mi, ovo danas jeste Srbija - poručio je predsednik.

 

 

- Nikakve prepreke nisu postojale, samo izazovi. Hoću da se zahvalim i vama iz EU što ste nam pomogli. Pre svega, hvala vam građani što ste verovali u Srbiju i što verujete u njenu budućnost! Trkaćemo se sa svima i prestizaćemo sve koji su bili daleko ispred nas. Probudili smo Srbiju i naterali je da veruje i da ponovo voli samu sebe! - dodao je šef države.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Prema njegovim rečima, "moramo da upoznajemo svoju zemlju i da svi zajedno podižemo Srbiju".

- Povezujemo ljude u njoj! Juče smo počeli novu deonicu na Koridoru 11. Izgradićemo i Moravski Koridor! Samo za koji dan završićemo i krak ka Bugarskoj! Zato što ste vi verovali u rad, poštenje i marljivost. Niste verovali u šarene laže, već u ljude koji su svoja obećanja ispunjavali! Danas ste vi pokazali da možete da promenite Srbiju! Ovaj autoput izgleda kao u Austriji i Švajcarskoj! - istakao je Vučić.

Dodik: Generacijski uspeh!

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Član Predsedništva BiH Milorad dodik poručio je da je izgradnja Koridora 10 decenijski uspeh.

- Ovo je decenijski i generacijski uspeh. Ovde se ovo dugo čekala, čekala je Srbija, ali i srpski narod! - rekao je Dodik.


Predsednik je citirao i nobelovca Ivu Andrića koji je pisao: "Jedna velika građevina koja je dugovečna, korisna i lepa, ne menja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubiljih težlji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka".
 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

- U pravu je bio veliki pisac, rekao je Vučić, nisu svi kilometri auoputeva i svega što se gradi nešto što je slučajno - konstatovao je Vučić.

Svečanosti otvaranja autoputa prisustvovao je veliki broj građana, članova Vlade Srbije, diplomatskog kora, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju.

Fakti o deonici auotputa u Grdeličkoj klisuri

Srbija će sa otvaranjem deonice auotputa u Grdeličkoj klisuri imati povezan autoput od severa do juga, na celoj glavnoj trasi Koridora 10 od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom, kao i severni krak od Horgoša ka jugu.
Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave. 
Sa otvaranjem tog dela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata. 
Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru je jedinstven i po petlji Predejane jedina u Srbiji i na Balkanu cela na mostovskim konstrukcijama iznad reke. 
Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.
Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.
Projekat gradnja autoputa u Grdeličkoj klisuri su finansirali zajmovima Evropska investiciona banka i delom Svetska banka.
Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena.
Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su šest godina.
Na toj deonici su izgrađena dva tunela, Predejane i Manajle, ukupne dužine 2,8 km, minirana su brda da bi se priroda ukrotila i "ispravljalo se" i korito Južne Morave.
Autoput kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.
U Grdeličku klisuru ugrađeno je 560.000 tona asfalta, a ukupna dužina svih potpornih konstrukcija iznosi oko 15 km. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Bora

18.05.2019 19:35

Novi auto-putevi, vece sanse za dolazak sto vise investitora. Srbija napreduje i to je ono sto svi zelimo.

Maja

18.05.2019 19:43

Divno, nemam reci.

Helena

18.05.2019 19:54

Kakav spektakularni prizor, najlepsi most na Koridoru 10, osvetljen bojama srpske zastave

Sasa

18.05.2019 20:03

Najlepši autoput u Evropi.