Terorizam se seli na Balkan: Al Kaida sprema udar na Srbe!

Autor:

Vesti

17.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zloglasni terorista Nusret Imamović, koji se u Siriji borio u redovima Al Nusra fronta (ogranak Al Kaide), vraća se u Bosnu. Pored njega, sa ratišta u region stiže još desetak islamskih terorista, što je, kako navode upućeni u bezbednosne prilike, jasan znak da se sprema udar na Srbe. Stručnjaci, sagovornici Srpskog telegrafa, tvrde da će na meti Al Kaide biti Srbi i njihovi politički lideri.

Foto: youtube.com/DersoviCOM
Nusret Imamović

Dolazak Imanovića i njegovih saboraca džihadista u region bila je tema o kojoj je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik u Beču razgovarao sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom.

- Prema poslednjim informacijama, Imamović je uspeo da se dokopa Libije, odakle planira da se vrati u BiH zajedno sa desetinama terorista, koji vrlo lako mogu biti iskorišćeni za napade na Srbe ako politička situacija izmakne kontroli. Najbolji dokaz za to je činjenica da je, nakon nedavne posete zamenika direktora CIA Vona Bišopa Sarajevu, preko noći uklonjena Interpolova poternica za Imamovićem, što znači da je u toku čišćenje njegove biografije, ali i mnogih drugih terorista - navode izvori iz bezbednosnih struktura.

Marija Đorić, stručnjak za terorizam: Nusret Imamović je opasan čovek koji nije pretnja samo po Srbe, nego i po čitav region

U međuvremenu, Savet bezbednosti UN uputio je Interpolovo obaveštenje o Imamoviću, ali su Interpol BiH i OBA raspisali plavu, a ne crvenu poternicu, i to bez bilo kakve fotografije, nakon čega je i ta stranica uklonjena bez objašnjenja.

- Nusret Imamović je džihadista sa iskustvom i američkom podrškom koji upravlja paralelnim džematima i vehabijskim naseljima. Prava pretnja dolazi iz tih naselja i paradžemata, a posebno onih na linijama razgraničenja između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije. Za sada su najugroženiji Srbi na toj granici uz Srbe povratnike. Naravno da posebnu bezbednosnih pažnju treba pokazati u zaštiti važnih ličnosti Republike Srpske s obzirom na tehnike ratovanja, diverzija, sabotaže i terorističke akcije, za koje je Imamović obučen i izuzetno osposobljen kao malo ko - upozoravaju bezbednjaci.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević za Srpski telegraf tvrdi da je u toku akcija klasičnog čišćenja i uklanjanja tragova.

Galijašević: Uklonjene i obrisane sve informacije o delovanju i ratovanju u BiH oko 100 terorista, pripadnika odreda El Mudžahid i oficira Al Kaide

- Na isti način su uklonjene i obrisane sve informacije o delovanju i ratovanju u BiH oko 100 terorista, pripadnika odreda El Mudžahid i oficira Al Kaide, koji su učestvovali u ratnim zločinima u BiH, ali i u mnogim terorističkim akcijama u svetu. U poslednje tri godine sa poternica i lista sankcija uklonjene su i desetine lažnih humanitarnih organizacija. Dolazak Bišopa nagoveštava osiguravanje uslova za bezbedan povratak Nusreta Imamovića u BiH - poručuje Galijašević.

Ako je informacija tačna, onda BiH ima i te kako puno razloga za zabrinutost s obzirom na to da je reč o jednom opasnom čoveku koji ne bi predstavljao pretnju samo po Srbe nego i po čitav region, poručuje Marija Đorić, stručnjak za terorizam.

- Zna se da je Imamović učestvovao na stranim ratištima i da se dovodi u vezu sa vrlo opasnim terorističkim grupama, međutim, verujem da će bezbednosne službe preduprediti bilo kakav povratak čoveka koji je potvrđeni učesnik na stranim ratištima, s obzirom na to da postoji tendencija da se svuda vodi računa o takvim ljudima da se adekvatno procesuiraju. Konkretno, mi smo u Srbiji o tome doneli zakon 2014. i u BiH rade na tome i mislim da bi amnestiranje jednog takvog čoveka bila velika pretnja čitavom regionu - zaključuje Đorić.

Jedan od 10 najopasnijih terorista na svetu

Foto: youtube.com/DersoviCOM
Nusret Imamović

rođen 1971. u mestu Lipovica kod Kalesije

vođa najveće vehabijske zajednice u BiH

od aprila 2015. bio komandant u formacijama Nusra fronta u zoni Idliba

borio se u Siriji u redovima Al Nusra fronta, ogranak Al Kaide

imali su podršku od Amerikanaca

prema poslednjim informacijama, bio je u Libiji, gde je učestvovao u borbama

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Front Al Nusra

- ogranak Al Kaide u Siriji, osnovani 2012. u vreme sirijskog građanskog rata

- u maju 2013. UN ih je proglasila terorističkom organizacijom

- grupa je sve do početka 2014. bila u bliskim odnosima sa tzv. Islamskom državom Iraka i Sirije, ali njihovi odnosi su zahladneli nakon što se Islamska država odvojila od Al Kaide i proglasila svoj kalifat

- odgovorni za niz terorističkih dela i ratnih zločina koji su se dogodili u Siriji za vreme građanskog rata

- ovaj ogranak Al Kaide u Siriji javno se zahvaljuje za kontigente američkog naoružanja koji su dobijali od SAD u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada

Dodik i Štrahe: Islamisti pretnja za celu Evropu

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

Povratak velikog broja pripadnika Islamske države u BiH nije i ne može da bude problem samo za tu zemlju, jer su ti borci tempirana bomba pretnja i za Austriju, kao i sve evropske zemlje.

Ovo je zajednička poruka austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa sastanka u Beču, gde su ukazali i na druge izazove za dve zemlje i celu Evropu. Štrahe i Dodik su se usaglasili da je neophodno da Austrija i BiH razmenjuju bezbednosne i sve druge podatke, kao i da Beč Bosni pruži podršku na tom polju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hajnc Kristijan Štrahe

- Posebno je zabrinjavajuće da se veliki broj boraca Islamske države vraća sa ratišta. To predstavlja veliku opasnost po BiH, ali i Evropu. Pitanje je kako se suočiti sa njima. Da li ih zatvarati ili sudski goniti? Najgore je ništa ne činiti. To je neodgovorno pošto su to tempirane bombe - rekao je austrijski vicekancelar i dodao da moraju da se preduprede problemi sa migrantima jer se tokom leta očekuje novi talas izbeglica iz Azije i Afrike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading