Gde će im duša! Pešićeva i Boško brane monstrume! Protiv Tijaninog zakona!

Autor:

Vesti

16.05.2019

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne samo da neće da glasaju za Tijanin zakon, koji predviđa doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece, već ih i brane, tvrdeći da kazne za monstrume ne treba pooštravati. Tako su, uprkos pozivu Igora Jurića, oca zverski ubijene devojčice Tijane, da dođu u parlament, opozicioni poslanici (čast izuzecima) poručili da će bojkotovati glasanje. I ne samo to nego su počeli da napadaju zakon.

RepublikaFoto: printscreen/facebook
Ivana Jurić

Izređali su se Vesna Pešić, žena koja podržava aktuelne proteste i posebno Dragana Đilasa, lider Dveri Boško Obradović, poslanica DS Aleksandra Jerkov, njen partijski kolega Branislav Lečić.

Šef Nove stranke Zoran Živković, s druge strane, podržao je Tijanin zakon, ali ni on neće doći na glasanje.

- Podržao sam zakon još u pretproceduri, potpisao građansku inicijativu. Podržavam zaoštravanje kaznene politike i mislim da će to imati efekta. Neću ići na glasanje, pošto bojkotujem parlament - ocenio je Živković.

Ružić: Jasna poruka opozicije

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Branko Ružić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da oni koji ne dođu na glasanje šalju jasnu poruku da ih u politici zanima samo lični interes i da zanemaruju bitna društvena pitanja i moralnu odgovornost prema narodu.

- Prevashodno se radi o političkom amaterizmu i nepoštovanju građana Srbije koji su nosioci suvereniteta ove zemlje i koji su podržali i te koji taj legitimitet sada zloupotrebljavaju na neodgovoran i najsramotniji mogući način - objašnjava Ružić.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je ponašanje onih koji neće glasati sramno:

- Navikli smo da se opozicija ponaša nekorektno i na štetu građana. Nisam mogla ni da zamislim da mogu sebi da dozvole ovakvo ponašanje kada su životi dece u pitanju, oni nemaju cenu i ne smeju biti predmet prepucavanja i političkih potkusurivanja.

U saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije koje je potpisao predsednik Nenad Stefanović konstatuje se da većina sudija i tužilaca pozdravlja ulazak zakona u skupštinsku proceduru.

O zakonskim izmenama će se glasati u petak.

Za doživotni zatvor

- ova kazna deluje preventivno na potencijalne počinioce

- nema povratnika

- ako neko izađe posle 35 ili 40 godina, gotovo ne postoji mogućnost resocijalizacije

- u mnogim drugim zemljama postoje i doživotna kazna i smrtna presuda

* argumenti stručnjaka u javnoj raspravi

Protiv

- ako nema mogućnosti uslovnog otpusta, u čoveku se ubija svaka nada

- usvajanje ovakvog zakona moglo bi da izazove negativne reakcije Saveta Evrope

- svakom čoveku treba dati šansu da se popravi

* argumenti stručnjaka u javnoj raspravi

Kako napadaju zakon opozicionari:

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija Šabac
Vesna Pešić

Vesna Pešić: Nemojte glasati za Tijanin zakon jer menja pojam čoveka kao bića koje podleže promenama i resocijalizaciji. Kazna ne sme biti osveta. Doživotna robija bez prava izlaska brutalizuje naše krivično zakonodavstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Boško Obradović

Boško Obradović: Problematično je ukidanje mogućnosti uslovnog otpusta, o kojem odlučuje čitav krug stručnjaka, i ostavljanje mogućnosti pomilovanja o kojem odlučuje samo predsednik države.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Aleksandar Jerkov

Aleksandra Jerkov: Poražavajuće je što se ovaj zakon donosi dekretom predsednika, bez javne ili stručne rasprave i mogućnosti da se čuju argumenti svih strana

Odgovor Igora Jurića

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Tijanin zakon je odavno usvojen, još 2015. godine. Što se tiče doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta, tražimo ga isključivo za najteže oblike teških krivičnih dela gde su žrtve deca (direktan odgovor Vesni Pešić)

Kena odbranio čast opozicije

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Radoslav Milojičić Kena

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena održao je lekciju kolegama poslanicima i poručio da će zbog svoje i tuđe dece doći u Skupštinu i podržati izglasavanje Tijaninog zakona. Kako je rekao, to je obaveza prema svoj deci u Srbiji.

Dragan Đurić

Monstrum iz Surčina silovao i ubio Tijanu Jurić (15) 2014. godine. Telo zakopao na deponiji u Bajmoku. Osuđen na 40 godina

Danijel Jakupek

U svojoj kući u Novim Banovcima 2007. godine ubio Luku Opačića (5) i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26). Delove tela bacio u Dunav. Osuđen je na lečenje u zatvorskoj bolnici

Vladica Rajković

U julu 2016. godine u selu Vratarnica kraj Zaječara odveo Anđelinu Stefanović (3) sa proslave rođendana ćerke svog rođenog brata Perice. Silovao ju je, a zatim ubio udarcima kamenom u glavu. Dobio je 40 godina zatvora

Mališa Jevtović

Devojčica Katarina Janković životom je platila iživljavanje Mališe Jevtovića (31), ljubavnika njene majke Ane Filipović (26). Majka je bila saučesnik. Dobio je 40 godina zatvora

Darko Kostić

Ivana Podraščić (14) nestala je 29. jula 2014. kada se uputila ka beogradskom naselju Kanarevo brdo. Telo u fazi raspadanja pronađeno je u dvorištu trošne kuće koju je njen ubica Darko Kostić iznajmljivao u Rakovici. Najpre ju je silovao, davio i na kraju ubio udarcima motkom u glavu. Osuđen je na maksimalnih 40 godina

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
pljuckavac

17.05.2019 04:59

U ovo ne treba da se meša politika, a opozicija upravo to radi. Ovim monstrumima treba zabraniti da izađu na svetlo dana zauvek. Ne mislim na monstrume iz opozcicije.