Evo šta stvarno piše u Rezoluciji 1244: Naši vojnici na Kosovu samo na poziv KFOR-a

Autor: Republika

Vesti

16.05.2019

05:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je vladike sa Rezolucijom 1244, Briselskim sporazumom, ali i sa aktuelnim dešavanjima po pitanju dijaloga sa Prištinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
KFOR

- Pošto je na sastanku izneto "mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od pojedinih vladika - kako je otkrio generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, Srpski telegraf objavljuje šta tačno piše u tom dokumentu.

U jednom trenutku mitropolit Amfilohije rekao je Vučiću da je u skladu sa Rezolucijom 1244 imao obavezu da na Kosovo pošalje 1.000 vojnika i policajaca, ali da to država nije uradila da se ne bi zamerila Zapadu.

Vučić: Ako pokušate da uđete sa svojom Vojskom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt

- Vučić je to saslušao i sa puno uvažavanja zamolio da mu kaže gde to tačno piše. Naglasio je da u Rezoluciji 1244 stoji da država Srbija može da pošalje 1.000 vojnika na Kosovo, ali samo na poziv komande Kfora. Amfilohije je ipak insistirao na svojoj verziji, a Vučić je onda iz fascikle izvadio tekst rezolucije i zamolio mitropolita da nađe gde piše to što on tvrdi. Mitropolit je to odbio, a onda je rekao da je Briselskim sporazumom država priznala lažnu državu Kosovo. Vučić je i to mirno saslušao, a onda mitropolitu pružio primerak Briselskog sporazuma i zamolio ga da pokaže gde to piše - detalji su sa sastanka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Inače, u delu Rezolucije 1244 kojim se predviđa povratak na Kosovo do 1.000 srpskih vojnika i policajaca navode se i razlozi zbog kojih bi danas pripadnici Vojske Srbije mogli put južne pokrajine.

Šta tačno piše u Rezoluciji 

U rezoluciji doslovno piše da nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi obavljali sledeće funkcije:

1. vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti

2. obeležavanje ili čišćenje minskih polja

3. održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima

4. održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima

Pored toga u napomenama se navodi da će "povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (Kfor) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade)", što znači da u skladu sa Rezolucijom 1244 ne postoji mogućnost slanja 1.000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora.

- Ako pokušate da uđete sa svojom Vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt - preneo je Vučić jednom prilikom upozorenje koje je dobio.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading