Ignorišu i važne stvari: Opozicija bojkotuje Tijanin zakon

Autor:

Vesti

15.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici iz opozicionih redova, koji već nedeljama bojkotuju parlament, nisu se ni juče pojavili u skupštinskim klupama iako se raspravljalo o izmenama Krivičnog zakonika, uključujući i Tijanin zakon, čiji je inicijator Igor Jurić, otac zverski ubijene devojčice. Taj zakon predviđa uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece, ali delu opozicije ni to nije bio dovoljan razlog da bar nakratko prekine bojkot i dođe u parlament.

RepublikaFoto: printscreen/facebook
Tijana Jurić (15), zverski ubijena 2014. godine

Poslanik, lider Dveri i jedan od čelnika Saveza za Srbiju Boško Obradović juče je držao konferenciju za medije u holu Skupštine, ali u salu nije ušao. Čak je kritikovao i Tijanin zakon.

- Taj zakon je napravljen zbog pritiska javnosti i zato što je vlast želela da prikaže pozitivnu inicijativu - rekao je Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Igor Jurić: Neka im je na savesti

Igor Jurić, otac silovane i brutalno ubijene Tijane Jurić, za naš list je poručio da svaki poslanik glasa po sopstvenoj savesti.

- Znam od koga i na koji način sam dobijao podršku tokom kampanje i u momentima dok sam kritikovao rad parlamenta. Ako se pored svega ipak ne uđe u parlament, neka svakom poslaniku pozicije i opozicije na savesti bude 160.000 potpisa građana Srbije - istakao je on.

OKRENUO PLOČU

Mada je svojevremeno potpisao peticiju za donošenje Tijaninog zakona, sada je poručio da predlog koji se nalazi pred poslanicima nije predlog Fondacije "Tijana Jurić", već nadležnog ministarstva.

- Predlog nije prošao ni javnu raspravu, a javnost je po pitanju tog zakona, koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez uslovnog otpusta, podeljena - rekao je on.

Ni demokrata Branislav Lečić ne vidi razlog da opozicioni poslanici učestvuju u donošenju ovog zakona.

Foto: Printskrin/N1
Branislav Lečić: Opozicija ne može da se vraća samo zbog jedne stvari

- Opozicija je očigledno sa jasnim stavom izašla iz Skupštine zato što su diskreditacija demokratije i poniženje opozicije bili očigledni i najobičnijem građaninu. Opozicija ne može da se vraća samo zbog jedne stvari, nego mora generalno da se nađe rešenje za to, ako uopšte opozicija misli da se vrati, da se promeni karakter odnosa prema demokratiji - kaže Lečić.

SVE JE JASNO

Jedini koji je osvetlao obraz opozicije i najavio da će u Skupštinu doći barem u petak, kada se bude glasalo za ovaj zakon, jeste poslanik DS Radoslav Milojičić Kena.

- Poštovani prijatelji, obaveštavam vas da ću zbog svoje, a i druge dece, svakako ići na sednicu parlamenta kako bih glasao za Tijanin zakon, to je obaveza prema svoj deci u Srbiji - napisao je on juče na Fejsbuku, a za Srpski telegraf je potvrdio da će doći samo u petak da glasa.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Obradović: Predlog nije prošao ni javnu raspravu, a javnost je po pitanju tog zakona podeljena

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je odsustvo sa ove sednice povodom Tijaninog zakona moralni skandal prvog reda sa jakom politikantskom aromom.

- Rušenje legitimiteta parlamenta povodom ovog i ovakvog zakona ujedno je dokaz da deo opozicije ima elementarni problem sa moralnom i političkom pristojnošću. Takođe, ovo je dokaz da opoziciji nije stalo ni do kakvog dijaloga. Prosto, taoci su svog političkog hermetizma i praznjikave i nedorasle liderske uobrazilje i sujete njihovih čelnih ljudi - naglasio je Stanković.

Reakcije

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Đorđe Milićević

šef poslaničke grupe SPS

Govorimo o životu i sigurnosti naše dece i potpuno je nezamislivo da pojedine poslaničke grupe ne žele da učestvuju u raspravi

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marijan Rističević

poslanik SNS

Ovo je za svaku osudu. A njihov poslanik Dušan Milisavljević je dobio pravo da bude predlagač Zojinog zakona, Zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, koji smo mi izglasali

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vladimir Đukanović

poslanik SNS

Udavili su nas, krv su nam popili zašto ne glasamo za taj zakon, a sad kada je to došlo na red, oni čak i loše pričaju o zakonu

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading