Šešelj: Nemaju posla, pa izmišljaju hapšenja da zarade za plate

Autor: J. D. J.

Vesti

15.05.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi haški pritisak! Mehanizam u Hagu (telo koje je nasledilo Haški tribunal) poništilo je odluku da se radikalima Vjerici Radeti i Petru Jojiću sudi pred srpskim pravosuđem i traži njihovo izručenje i hitno prebacivanje u Hag.

RepublikaFoto: Tanjug
Vojislav Šešelj

Kao razlog navodi se mogući uticaj na svedoke optužbe, odnosno to da "svedoci ne žele da svoje lične podatke obelodane pred srpskim sudom plašeći se za svoje živote". Sudije smatraju da bi zato tužilaštvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice.

S druge strane, Radeta poručuje da je nova odluka suda uopšte ne dotiče i da se svojevoljno neće pojaviti u Hagu.

- Što se mene tiče, ništa se nije promenilo. Dobrovoljno ne idem. Štite me Ustav i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu - kaže ona.

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Vjerica Radeta

Naš sud je, naime, 2016. doneo odluku da nema osnova za izručenje radikala, jer nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda, što je ovde slučaj. Naime, oni su optuženi da su pretili i pokušavali da podmite svedoke u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

Lider radikala navodi da je sumanuto da se pripadnicima njegove stranke sudi u Hagu kao da su počinili nekakve zločine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Ljajić: Sud zabranio izručenje

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da dok je god na snazi odluka našeg suda da nema uslova za izručenje, vlastima su po ovom pitanju vezane ruke.

- Oni više nemaju šta da rade, a hteli bi da ostanu na plati, pa stalno nešto novo izmišljaju. Tamo je samo jedan proces u toku i jedan u žalbenom postupku. Posle toga nemaju razlog za postojanje. Odluku je doneo kineski sudija Liu Daćun, koji je izrazito antisrpski nastrojen, što se pokazalo u svim procesima u kojima je učestvovao - kaže Šešelj.

Vlasti u Srbiji zatražile su od Tribunala da se slučaj troje radikala - Radete, Jojića i Jove Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa. Mehanizam je 2018. doneo pozitivnu odluku, ali je ona sada preinačena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading