Vulin: Saradnja države i SPC nikad bolja

Autor: b92.net, Republika

Vesti

13.05.2019

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da saradnja države i SPC "nikada nije bila bolja". Dodao je da veruje da će nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandara Vučića i patrijarha Irineja "razumevanje biti još veće".

RepublikaFoto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE
Aleksandar Vučić

- SPC je deo bića srpskog naroda i mora da bude poštovana. Naravno da smo mi sekularna država. Ali 'ajde da se ne prvamo da možemo da izjednačimo crkvu sa nekom nevladinom organizacijom ili udruženjem građana - rekao je Vulin za televiziju O2.

On je kazao da je i za narod na Kosovu veoma važna saglasnost koja trenutno postoji izmedju SPC i države.

- Bez države Srbije i njene pomoći život na Kosovu nije moguć. Ali je život tamo uvek bio i oko crkve i oko manastira. Tamo gde smo očuvali manastire očuvali smo i život - rekao je Vulin.

 

 

Vulin je kazao da postoje predstavnici SPC čiji su stavovi "dosta udaljeni od njegovih", ali da je to "njihovo pravo" i da se o tome neće raspravljati, dok stavovi tih predstavnika ne zalaze u domen politike.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Priština ne želi dijalog i da ga ideja o razgraničenju ne raduje, ali veruje da je moguća.

- Voleo bih da Kadri Veselji bude što dalje od mene, ja bih voleo da između mene i njega, između nas i njih ima snažna, posednuta, čvrsto dobro posednuta granica, jer kada to budemo imali, onda ćemo imati izvesnost da će vladati mir - rekao je Vulin za televiziju O2, napominjući da za svoju ideju nema podršku predsednika države Aleksandra Vučića ni vlade.

O razgraničenju

Govoreći o svojoj ideji razgraničenja,  Vulin je naveo da zapadne zemlje smatraju da Srbi ne smeju da ugroze na bilo koji način "teritorijalnu celovitost velikog i nezavisnog Kosova" i da je on protiv takvog stava.

- Dokle ćemo biti vezani za ono što radi Priština, da od njihovih poteza zavisi naš razvoj - upitao je.

- Postojala je u Turskoj kazna vezivanja za mrtvaca, dok živ čovek ne poludi. To smo mi, vezani za Prištinu, Haradinaja, teroriste - rekao je Vulin. 

On je rekao da u rešavanju kosovskog pitanja mora da se misli na sve Srbe bez obzira gde god da žive, navodeći i da Srbija nema teritorijalne pretenzije prema drugim državama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading