Od upada specijalaca ROSU na sever Kosmeta porodica Spasojević čeka Nedeljka da se pojavi na vratima

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

12.05.2019

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od upada specijalaca ROSU na sever Kosmeta prošlo je više od pet meseci. Građani Kosovske Mitrovice kao da i danas čuju sirene koje su ih tog novembarskog jutra trgle iz sna. Kosovska Mitrovica pamti to jutro, a najviše pamte porodice Srba koji su tog jutra uhapšeni. Specijalaci iz Prištine tada su uhapsili Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Dragišu Markovića zbog navodne povezanosti sa ubistvom Olivera Ivanovića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U međuvremenu, Marković je pušten iz pritvora, dok su Rošića i Spasojevića, Priština drži u zatvoru pet meseci bez ijednog dokaza, pri tom nepoštujući pretpostavku nevinosti.

Porodica Spasojević živi u Bošnjačkoj mahali, mešovitom naselju pričaju o tom jutru, hapšenju Nedeljka Spasojevića i borbi koja gotovo pola godine traje za dokazivanje njegove nevinosti, jer tužilac nema dokaza da je kriv, a Nedeljko i danas u zatvoru čeka dan da ponovo zagrli svoje najbliže.

- Sećam se svega, svakog dana vrtim isti film u glavi, čujem korake po dvorištu - započinje svoju priču Nedeljkova supruga Jelena.

- Čuje se da je neko sve bliže vratima, a zatim i jaka lupnjava na vratima. Deca su vrisnula “tata napali su nas”. U trenutku smo se deca i ja našli u sobi dok je neko pokušao da nas odgurne i upadne unutra. Nedeljko je bio u drugoj sobi. Nadjačali su nas i probili vrata... Tek tada smo videli da je policija u pitanju i bili smo u čudu. Nedeljko je za dva sata trebao da ide na posao, mogli su da ga sačekaju na poslu, a ne da ga pred decom izvode sa lisicama kao najvećeg kriminalca - kaže Jelena.

Napominje da je Nedeljko tri meseca proveo u zatvrou u Podujevu.

- Tamo smo mogli da idemo dva puta nedeljno u posetu i da se dva puta čujemo telefonom, mogao je da se vidi sa decom i da razgovaramo sa njim, a onda ga bez objašnjenja prebacuju u zatvor u Gnjilanu. Tamo su posete jednom nedeljno i možemo sa njim da razgovaramo kroz mali otvor na ćeliji i vidimo ga kroz prozorčić od 5 cm. Ako ga gledamo, onda ne možemo da pričamo, jer se ne čuje, a kada pričamo ne vidimo mu lice, jer moramo kroz taj otvor da pričamo - priča nam vidno potrešena Jelena i tužnim glasom nastavlja:

- Najteže je bilo kada je ćerkici rekao "stavi samo prst na taj otvor, kroz rešetke želim da mi daš malo energije".

- To ga u suštini najviše boli, to što ne može da se vidi sa decom - nastavlja Jelena, dok deca krijući suze odlaze u drugu sobu.

- Vidite i sami, tužilac komunicira samo sa advokatom, a nama niko ništa ne govori sem advokata, ne znamo ni zašto je još u pritvoru, ako nema dokaza. Ako ima dokaza zašto suđenje ne počne, tražimo samo pravdu, ako je pravda u interesu svih hajde da je čujemo. Nepravda je i to što je moj suprug štrajkovao glađu 14 dana sa zahtevom da bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu, da bude bliže našim ćerkicama, da deca mogu da ga vide.

Odgovor je bio da ne može da bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu zbog njegove bezbednosti, pitamo se zašto mu je bezbednost ugrožena i ako mu je ugrožena ovde kako mu je tek tamo u Gnjilanu - kaže Jelena.

Dani prolaze i porodica Spasojević ne zna do kada će čekati da se Nedeljko vrati, mole sve nevladine organizacije, sve borce za ljudska prava da se zauzmu za njihovog supruga i oca, mole ljude da shvate njihovu zabrinutost i to što je Nedeljko izgubio 25 kilograma tražeći svoja prava .

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading