ĐURIĆ: Šamar Evropi, međunarodna zajednica da osudi ponašanje Tačija

Autor: Tanjug

Vesti

10.05.2019

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da Tačijevo promovisanje takozvane velike Albanije predstavlja "šamar", ne samo Srbiji, već čitavoj slobodoljubivoj Evropi, i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi "ratoborno i anticivilizacijsko" ponašanje predsednika privremenih prištinskih institucija i "prištinske vrhuške".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Marko Đurić

- Nadam se da će međunarodna zajednica, posebno onaj njen deo koji je do sada zatvarao oči pred nestašlucima Prištine, konačno naći prave reči da osudi ratoborno i anticivilizacijsko ponašanje Hašima Tačija i prištinske vrhuške - naveo je Tači na svom nalogu na Fejsbuku.

On je upozorio da "eskalacijom njihove agresije i neodgovornosti" nije ugrožen samo srpski narod, već čitav zapadni Balkan i čitava Evropa.

Ðurić je ocenio da je Tači, samo dan nakon što je slobodoljubivi svet obeležio Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, još jednom nedvosmisleno poručio da mu evropske i antifašističke vrednosti nisu sasvim bliske. 

- Tačijevo promovisanje takozvane velike Albanije, iako je zaodenuto u navodnu želju za liberalizacijom protoka ljudi, robe i kapitala između Albanije i samoproglašenog Kosova, jeste šamar, ne samo Srbiji, već čitavoj slobodoljubivoj Evropi koja želi stabilnu budućnost, mir i zajednički prosperitet - poručio je Ðurić. 

Prema njegovim rečima, Tači je, kao jedan od zagovornika stvaranja trgovinskih barijera u regionu, poslednji koji ima pravo da se predstavlja kao političar, čiji je interes rušenje barijera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Ðurić je dodao da veruje da čak i sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti to sve više uviđaju.

On je to rekao nakon što je Tači iskoristio povratak u Prištinu, iz Tirane, sa regionalnog samita Brdo Brioni, da ponovo promoviše ideju uklanjanja granice između Albanije i tzv. Kosova, iako je reč o međunarodno priznatoj granici između Albanije i Srbije.

- Prešao sam granični prelaz Morine, koji nepravedno deli Kosovo i Albaniju. Ova granica je određena van volje Kosova i Albanije - napisao je Tači na svom fejsbuk profilu.

On je dodao da "Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i robe u skladu sa evropskim standardima",i pozvao institucije u Tirani i Prišptini da budu "hrabre i donesu takvu odluku bez odlaganja". 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Djape ja

10.05.2019 14:43

Tačijeve puste želje,a Evropa ga ne shvača ozbiljno.

koki

10.05.2019 15:11

Iskreno se nadam da cemo uspeti u pregovorima jednog dana u bliskoj buducnosti, ali i da ce medjunarodna zajednica stati na put ovoj bahatosti Taqcija i njemu slicnih. Zahvlajujuci njegovim postupcima udaljeni smo od pregovora

Lela

10.05.2019 15:21

Taci promovise nesto sto moze ugroziti bezbednost celog regiona....

Irena

10.05.2019 15:42

Tači sebi previše dopušta.