UST: Narod veruje da se pred sudom ne može stići do pravde, tu praksu treba promeniti

Autor: Republika

Vesti

08.05.2019

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poziva Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da bez odlaganja naprave iskorak u dosadašnjem radu i predlože sistemska rešenja kojim bi njihove osnovne ustavne nadležnosti oživele u praski, odnosno mere kojim bi efikasno obezbedili nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca.

Foto: Public

UST smatra da pravosudni saveti za sada neblagovremeno reaguju ili uopšte ne reaguju na različite društvene pojave koje predstavljaju direktno urušavanje struke i legitimizaciju stava da se pred sudom ne može stići do pravde, te da građani treba istu da uzmu u svoje ruke, pri čemu se sudije i tužioci u tom procesu pojavljuju kao prepreka na putu, što predstavlja direktnu opasnost kako za sudije i tužioce, tako i za vladavinu prava u celosti.

UST ukazuje da se u različitim novinskim tekstovima, na portalima i blogovima u feljtonima sudije i tužioci predstavljaju kao nesposobni, korumpirani, uplašeni, nestručni, kao ljudi iznad zakona, članovi organizovanih kriminalnih grupa ili pravosudne mafije, bez dokaza koji bi čak i u najmanjoj meri dali težinu takvim tvrdnjama, što doprinosi gubitku poverenja građana u rad pravosuđa i stvara atmosferu linča sudija i tužilaca čije se slike i mesta rada uredno objavljuju, iako pravni lekovi i višestepenost u odlučivanju u pravosudnom sistemu Republike Srbije daju garancije građanima da u njihovoj pravnoj stvari nikada konačnu odluku ne donosi isključivo jedan sudija ili tužilac.

UST podseća da je rad svakog sudije i tužioca podložan oceni, disciplinskoj i krivičnoj odgovornosti, kao i da podržava utvrđivanje pojedinačne odgovornosti u svakom konkretnom slučaju, ali smatra nedopustivim situaciju u kojoj se sudije i tužioci izlažu najtežim optužbama bez ikakvih osnova i sledstveni izostanak reakcije nadležnih pravosudnih saveta. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading