Krvavi Đurđevdan: Na današnji dan vođene su najkrvavije bitke na Košarama

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

06.05.2019

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici NATO snaga nisu birali oružje kojima će napadati srpsku vojsku sa Košara na Kosmetu.

RepublikaFoto: Public
Heroji karaule Košare

Pripadnici Petog bataljona vojne policije Duško Kolarević, Slobodan Spasojević i Slobodan Radmilović prisetili su se pakla kroz koji su prošli te 1999. godine za vreme NATO bombardovanja.

Slobodan Radmilović kaže da je deo njegovog bataljona prvi stigao u pomoć još 9. aprila kada su Košare napadnute. Bilo ih je, kaže, 38.

- Izuzetno smo obučena jedinica i kada su nas vojnici videli, sunce ih je obasjalo! Odgovorili smo na pakao koji se zove Košare, a kako, teško je opisati - kaže Radmilović.

RepublikaFoto: Pink.rs
Slobodan Radmilović

Pripadnik Petog bataljona vojne policije Duško Kolarević, koji je tada bio vojnik po ugovoru, ističe da je u prvu borbu stupljeno po samom izlasku na karaulu, kod mesta Bela zemlja.

- Dejstvovali su iz lakog naoružanja u prvom momentu, ali su prešli na teško. Upotrebljavali su sve oružje koje su imali protiv nas, a napadali su iz pravca Albanije - kaže Kolarević.

RepublikaFoto: Pink.rs
Duško Kolarević

Njegov saborac Slobodan Spasojević ranjen je 7. maja, kada me je pogodilo 14 gelera.

- Na dva metra ispred mene pala je minobacačka granata, nakon čega su iz mene izvukli 14 gelera. Moje kolege su me prenele, izvukle, sećam se kroz maglu da nisam mogao na noge. Nosili su me do šatorskog krila, do prve pomoći – priseća se Spasojević.

Radmilović kaže da su vremenske prilike bile užasne, da je bilo hladno, kišovito i maglovito, a da su imali sreće jer su protivnici imali kinesku municiju koja “pršti” drugačije, što je poslužilo kao orjentir za to da znaju gde se protivnici nalaze.

- Nismo razmišljali o vremenu, već samo da pomognemo. Preživeli smo pakao Košara bez ijednog gubitka - ističe Radmilović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading