Brnabić u Donjoj Gradini: Naše prisustvo potvrda da se zločini Jasenovca nikad ne zaborave

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

05.05.2019

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisustvo u Donjoj Gradini, najvećem stratištu ustaškog logorskog sistema zločina Jasenovac u Drugom svetskom ratu, naša je obaveza i potvrda da se ti zločini nikada ne zaborave, izjavila je Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve Jasenovca

Premijerka je istakla da je to i zalog za budućnost u kojoj će se ceniti život i sloboda, ljubav prema otadžbini, ali i ljubav i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na veru, naciju, verovanje, ili sve različitosti. 

- Naše prisustvo ovde je i potreba i potvrda da nikada nećemo zaboraviti teška, nezamislivo užasna vremena, koja je naš narod prolazio i preživeo. Uprkos svim tragedijama: opstajao - navela je Brnabićeva.


Ona je podsetila da su tu ubijani Srbi, Jevreji, Romi, nedužni ljudi, žene, deca i starci, "nemilosrdno i svirepo, bez bilo kakve naznake ljudskosti od strane dželata, u ime fanatičnih ideja, bezumne i nerazumne mržnje prema drugima i drugačijima". 

Premijerka Srbije navela je i da se ne sme dozvoliti da se na razne načine "zataškaju" činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, što je dovelo do toga da se danas relativizuje karakter Nezavisne Države Hrvatske kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi toga vremena.

Parastos srpskim žrtvama služio je srpski patrijarh Irinej, a potom su upućene jevrejska i romska molitva.
RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej služio parastos srpskim žrtvama

Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kao i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministri u vladama RS i Srbije.


Na grobnom polju Topole u Spomen-podrucju Donja Gradina položeni su venci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u Jasenovcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Lina

05.05.2019 15:06

Naravno da nece!

Vejder

05.05.2019 20:17

Po hrvatima to se nije ni desilo.

TORES

05.05.2019 20:51

Nece sigurno.

bunar

06.05.2019 04:54

Strahote su se desavale tamo koje ne smemo nikada zaboraviti.