Donja Gradina: Obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina

Autor: rtrs.tv, Republika

Vesti

05.05.2019

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obeležavanje počinje danas u 11.45 časova služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a biće položeni venci na grobnom polju Topole.

RepublikaFoto: Tanjug
Jasenovac

Na grobnom polju Hrastovi biće služen parastos i pomen žrtvama. Obeležavanju će prisustvovati predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić, i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading