Oproban recept! Evo kako je Đilas izbegao da skupi 10.000 potpisa za stranku

Autor: Tanjug

Vesti

02.05.2019

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristeći već oprobani recept, podnet je zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se u Registar upiše Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa tako što bi se preimenovala postojeća Zelena ekološka partija. Na taj način, koristeći rupe u zakonu, Ðilasova stranka izbegla je sakupljanje 10.000 potpisa građana, koliko je potrebno za formiranje nove političke organizacije, pišu današnje "Novosti".

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Dragan Đilas

Za list u Ministarstvu državne uprave kažu da zakon o političkim strankama ne sadrži odredbe kojima bi se ograničavala promena bilo kojeg podatka koji se upisuje u Registar, pa tako ne sadrži ni odredbe o zabrani promene naziva stranke.

Navode da bi to jedino bilo onemogućeno ukoliko bi novi naziv izazvao "zabunu u javnosti, povređivao moralna osećanja građana, asocirao na političku stranku čije je delovanje zabranjeno zakonom".

Osnivanje političke stranke, a koristeći postojeće, postalo je popularno, pa je na isti način, podsećaju "Novosti", prošle godine Vuk Jeremić dobio partiju, preuzimajući Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića iz Trstenika.

 

 

I predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić priključio je svoje udruženje građana Pokretu ujedinjenih lokalnih samouprava, a onda ga preuzeo i promenio ime u SPAS. Kada je pre nekoliko godina Boris Tadić izaštao iz DS, ujedinio se sa strankom Zeleni Srbije, pa se vrlo brzo razdvojio i samo registrovao novo ime svog SDS.

List napominje da, inače, overa svakog potpisa košta 360 dinara, pa za 10.000 potpisa treba 3,6 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
nikola

03.05.2019 06:41

Koliko se sećam, isto je uradio i B Tadić kada se 2014. odvojio od DS. A čini mi se da je i tada bila u igri neka stranka zelenih (ma šta to značilo).

Miloš

19.05.2019 21:22

A zašto niko ne piše o lažnim manjinskim strankama koje zbunjuju javnost i pod plaštom neke manjine osnivaju stranke koje ničim ne služe za razvoj i poboljšanje života manjina. Te stranke krše zakon i ustav time što su registrovanje kao manjinske, a predstavljaju se kao većinske. Osvajaju prirodni prah 0,4% umesto 5% i dovoljno im je 1.000 potpisa umesto 10.000 i time diskriminišu većinske i regularne partije. Pišite o tome!