(FOTO) Srbi, ovo će boleti! Pogledajte jezive poruke na NATO projektilima

Autor: Tanja UROŠEVIĆ

Vesti

03.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Raznesi nekoga na komade", "Neka se bog smiluje vašim dušama", "Ovo će boleti", "Kada se dovoljno brinete da pošaljete najbolje", "Pozdravi od Sulli Bootea"... Ovo su samo neke od poruka ispisane na bombama koje su tokom agresije na našu zemlju izbacili NATO piloti. Fotografije pripadaju 510 eskadrili F-16 aviona ili, kako su u to vreme imali naziv, "BALKAN BUZZARDS", a bili su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Avijano u Italiji.

Da li ćemo se ikada oporaviti od bombardovanja 1999. godine?

Od 420.000 ispaljenih projektila, među kojim 37.000 kasetnih bombi i 1.300 krstarećih raketa, stradalo je 2.500 ljudi, od čega 79 dece, dok je 12.500 ljudi ranjeno. Međutim, ove brojke očigledno ništa ne znače bahatim i licemernim NATO pilotima koji su, osim što su samo "obavljali svoj posao", imali vremena i za ovakvu neljudskost.

- Fotografije sa ovakvim porukama su izraz pre svega vojničkog neprofesionalizma i odnosa prema vojničkoj viteškoj časti i profesiji kao takvoj, a sa druge strane, one pokazuju bahatost, nepoštovanje protivnika i pogotovo nepoštovanje prema srpskim civilnim žrtvama koje su stradale tokom bombardovanja - ističe Neven Đenadija, politikolog iz Republike Srpske, koji je fotografije koje svedoče o NATO zločinu skinuo sa servera starog sajta američkog ministarstva odbrane.

22.000 tona ukupna masa bačenih projektila

S obzirom na to da se na fotografijama, između ostalih, vide i kasetne bombe koje su ispisane raznim porukama, Đenadija ističe da to jasno govori da su znali šta rade i kakvu će štetu i dejstva da prouzrokuju kasetne bombe, koje su 2010. i zabranjene.

- Ove fotografije datiraju od samog početka agresije i jasno je da su one korišćene bez izuzetka tokom svih 78 dana - dodaje on.

1.150 borbenih aviona učestvovalo u misiji na SRJ

Zanimljivo je da je ova eskadrila bila dosta aktivna za vreme NATO agresije na SRJ, i to prvenstveno na AFAC misijama (airborne forward air control). Reč je o avionu koji ima ulogu neke vrste koordinatora tokom napada na ciljeve na zemlji. On leti na velikoj visini iznad cilja i vrši validaciju mete i naređuje jurišnoj grupi da izvrši napad na cilj koji je on markirao, a ponekad i sam učestvuje u napadu na cilj. Zbog toga i AFAC piloti imaju izuzetnu odgovornost jer oni odlučuju da li da se konkretan cilj napadne ili ne.

Dve decenije od obaranja "sokola"

Borbeni soko (F-16 Fighting Falcon) postao je simbol vazdušne moći zapada, ali i njega je srpska vojska uspela da prizemni. Tačnije, 2. maja 1999. borbena posluga 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije zabeležila je drugu pobedu u okršaju sa vazduhoplovnim jedinicama NATO pakta kada je oboren američki F-16 C za čijim komandama je bio sadašnji komandant američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid Goldfejn. Ostaci tog F-16C 555 FS mogu se videti u muzeju na Aerodromu "Nikola Tesla".

- Određeni broj ciljeva koji je pogodio NATO savez su bili civilni ciljevi, a nevine žrtve Alijansa je uvek opisivala kao "kolateralnu štetu" ili grešku tokom pronalaska mete. Ako ovo i uzmemo u obzir, onda je bilo zaista mnogo takvih grešaka, pogotovo kada je u pitanju bombardovanje Niša kasetnim bombama (7. maja), gde su naveli da je cilj bio aerodrom, a u stvari su kasetnim bombama pogađali mete u užem i širem centru grada od tri do čak sedam kilometara udaljene od aerodroma. Takođe, poznavajući tehnologiju i mogućnost preciznog pogađanja meta, ovakve greške su slučajno maltene nemoguće, a sve ovo govori o jasnoj odgovornosti pilota i njihovih nadređenih - tvrdi naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
TRN

03.05.2019 08:14

Sva NATOvska govna koja su bačena poješće Amerikanci jednog dana. Sad već jedu ali to je malo šta će sve još da ih snadje."Milosrdni" im lepo izvraća a sve koje su škololovali za terorizam, teroristički im vraćaju.

Bosanac

03.05.2019 19:29

Srbi o vojničkoj časti???