Vučić posle samita u Berlinu: Na pristojan način smo se borili za Srbiju

Autor: Republika

Vesti

29.04.2019

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon samita u Berlinu da je naša delegacija na pristojan način predstavljala zemlju. Vučić rekao je tokom obraćanja da je naša delegacija u Berlinu razumela sve ono što se govorilo "ispod žita".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Imali smo seriju teških sastanaka. Danas smo najiskrenije videli ko ima kakav odnos prema Srbiji i KiM prema zemljama regiona – rekao je Vučić.

- Suština je da ćemo pre nastavka berlinskog procesa, koji će biti u Poznanju, imati 1. jula sastanak u Parizu. Do tada ćemo pokušati da nađemo rešenje za nastavak dijaloga - rekao je predsednik Vučić novinarima u Berlinu.

- Čini mi se da smo na pristojan i častan način predstavljali svoju zemlju - rekao je Vučić.

Kako je objasnio, jedini uslov koji je Srbija postavila je da takse budu povučene.

- Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema ovlašćenja za ZSO, trudili smo se da ponašamo odgovorno. Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse - rekao je predsednik Srbije.

- Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način - ocenio je on.

- Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu - rekao je Vučić.

 

Novi sastanak u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon samita u Berlinu, da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

- Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga - rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

On je ponovio da nije srećan što neko misli da su takse u 21. veku nešto normalno i moralno, ali je dodao da je zahvalan domaćinima, Merkel i Makronu, što su izdvojili ogromno vreme i trud i, ako ništa drugo, svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

- Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako - rekao je Vučić.

Kada god ne rešite neki problem, ne možete da kažete da ste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan i odgovoran način zastupali zemlju.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Anastasia

29.04.2019 21:20

Predsednik Srbije je predstavio Srbiju u najboljem svetlu.Ponosni smo na Predsednika.Verujem da necemo odustati od KIM.Srbiju nece niko ponizavati.Naucice oni da Srbiju postuju.

Tina

29.04.2019 21:42

Svaka cast, tako se bori za svoju zemlju!

Mima

29.04.2019 21:53

Srbija nece odustajati od svojih stavova, pogotovu o nastavku pregovora dok se takse ne ukinu.

Olja

29.04.2019 22:03

Ponosni smo načinom borbe i zalaganja za srpske interese!