Politička prognoza bivšeg predsednika RS: Ovo će biti vek ujedinjenja Srba

Autor:

Vesti

30.04.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme stradanja je iza nas, dolazi vreme za ujedinjenje Srba, uveren je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva RS

U intervjuu za Srpski telegraf bivši predsednik Republike Srpske otkriva zašto računa na pomoć Vladimira Putina oko pitanja spajanja Srbije i Srpske, ko je prepreka na tom putu. Istovremeno, bivši predsednik Republike Srpske ističe da je ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu preduslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • Kada će se ujediniti Srbija i Srpska?

- Već smo ujedinjeni, mi smo jedan narod. Kroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namerom da nas odvoje od matice, što nije tačno. Narodi poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtev.

Rusija neće biti po strani ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima

  • Vi ste najglasniji zagovornik te ideje.

- Ne pretendujem da budem nosilac te ideje, ta želja postojala je i ranije. Primera radi, kada je srpska vojska u vreme Prvog svetskog rata oslobodila Bosnu, onda je 18 opština banjalučke regije, a koje danas čine Republiku Srpsku, zatražilo od kralja prisajedinjenje sa Srbijom, sa kojom bi se spojilo još 11 opština uz Drinu. I tada je postojala izražena svest o jedinstvu srpskog naroda u celini, što su oni oko nas pokušali da ospore govoreći da je to neki projekat "velike Srbije".

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Sarajevo politička kaljuga

  •  Kakva je situacija u Sarajevu? Hoće li pre biti novih izbora nego što će se formirati Savet ministara?

- Sarajevo je jedna politička kaljuga, to nije ništa novo. Od Dejtona naovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcionisanja iako Bosna i Hercegovina nikada nije funkcionisala, nije bila vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što, naravno, nije istina, jer svi smo tamo žrtve.

  • Po vašoj proceni, kada će to ujedinjenje biti realizovano?

- Koliko god je prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjena srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života.

  • Ima li pomaka na tok putu?

- Ima. Pre desetak godina, kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz RS dolazi kod lekara, tretirani smo kao stranci. To sada više nije slučaj. Studenti iz RS su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to više nije tako. Ljudi u RS su danima u redovima ispred konzulata i drugim institucijama kako bi dobili dokumenta koja ih identifikuju sa Srbijom, da dobiju pasoš Srbije.

Za Đurđevdan 600 gostiju

  • Vaskršnji praznici su iza nas, kako ste vi obeležili praznik?

- Sećam se vaskršnjih jutara, koja su uvek donosila radost. Svim ljudima želim puno sreće, ne samo na taj dan nego sreću uopšte. U mojoj kući se i dan-danas poštuje tradicija, krsna slava mi je Đurđevdan, uvek je bilo veliko slavlje i puno gostiju. Poslednjih godina, zbog ovoga što radim, bude po 500, 600 gostiju.

  • Vi imate srpski pasoš?

- Da i najčešće taj pasoš koristim. To je moja primarna identifikacija.

  • Da se vratimo ujedinjenju. Može li Putin, sa kojim ste i vi i Vučić u dobrim odnosima, da pomogne spajanju Srbije i Srpske?

- Rusija, to je politika predsednika Putina, pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu, posle referenduma, to je i urađeno. Na Kosovu toga, naravno, nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale.

Protesti nisu zabranjeni, kršenje zakona jeste

  •  Kako gledate na proteste opozicije?

- Srbija je demokratska zemlja, opoziciji nije zabranjeno da protestuje, ali je svima zabranjeno da krše zakon. Tako je u svakoj državi sveta. Jedini način na koji možete dobiti politički legitimitet da pobedite na izborima. Pitali ste za pritiske zapada oko Kosova, verujem da protestima žele da smanje pregovarački kapacitet Srbije, ne govorim da tako razmišljaju svi koji izlaze na ulice, ali da će to iskoristiti Zapad, hoće.

Nismo imali sreću da Rusija bude jaka i da u ono vreme na njenom čelu bude Putin, te smo morali to sami da iznesemo uz jedno povlađivačko ponašanje Moskve prema međunarodnom faktoru. Nama su uskraćena ta prava, satanizovani smo. Žao mi je što Rusija nije imala ovu snagu kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska. Rusija neće biti po strani, ili se bar mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima.

  • A kada je u pitanju Kosovo, očekujete li tu konkretne korake i pomoć Putina i Rusije?

- Rusija ne priznaje Kosovo, imaju pravo veta u Savetu bezbednosti i zna se da, ukoliko bi neko nešto učinio protiv interesa Srba u SB, da to ne bi dozvolili. Ne zaboravite da je Britanija, koja se ovde predstavlja kao neki faktor u Savetu bezbednosti, predložila rezoluciju kojom bi se Srbi proglasili genocidnim narodom. Rusija je stavila veto, i to je najbolji dokaz da će Rusija na tom globalnom planu uvek zaštiti interese Srba.

Foto: ST/D. KADIĆ

Šabana sam mnogo voleo

  • Poznato je da volite da zapevete, koje su vam omiljene pesme?

- Žao mi je što je stradao Šaban Šaulić, njega sam voleo. Volim i Marinka Rokvića, njegovu "Skitnicu" često pevam, volim da zapevam i "Božanstvena ženo" od Miroslava Ilića...

  •  S druge strane, Berlin i još neke zemlje Zapada bi da se nastavi dijalog bez toga da Priština ukine takse, da se i dalje odlaže formiranje ZSO..

- Podržavam politiku Srbije i Vučića po pitanju Kosova. Mislim da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i ličnog. Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim neophodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je da bez ukidanja taksi nema dijaloga.

Odmeravanje snaga ispod koša

  • Imate li vremena za sport, igrate li košarku još uvek?

- Šezdeseta mi je godina, imam osećaj da se košarke nisam dovoljno naigrao. Sve manje imam vremena, ali ipak se nađe ponekad vremena za igru pod koševima.

  • Da li ste igrali sa Vučićem?

- Nisam, igraćemo jednog dana, mada je on nesumnjivo bolji košarkaš od mene.

  • Odmah se predajete, kažete bolji je i to je to?

- Pokušaću da ga pobedim, daću sve od sebe, ali on je mlađi, neće biti lako.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading