Haradinaj raskrstio sa zdravom pameću: Pored priznanja, Beogradu postavio dodatni uslov za ukidanje taksi

Autor: Tanjug

Vesti

27.04.2019

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, najavio je da će "Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije", mada ne misli da će to pitanje moći da se reši na predstojećem samitu u Berlinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- To je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti - rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija "izneti neke stavove, neki doprinos", ali da ne očekuje da će biti "nekog uspeha". 

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da "nema promena" njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama.

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmene teritorije, kao rešenje pominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenje, ili razmene teritorije".

- To su priče iz prošlog veka. U Berlin idemo više s tim kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom - tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se "priznanje mora dogoditi".

 

 

U suprotnom, kako je zapretio, "Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći napred, i u isto vreme će izgubiti ulogu u regionu". 

- Za Srbiju i srpski narod što pre priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu - smatra Haradinaj.

On je ponovio i da će "dok je situacija ovakva" takse ostati, ali i da se "to može rešiti kroz priznanje".

Prema njegovim rečima, Srbija bi priznanjem Kosova nešto politički izgubila, ali bi dobila tržište i time veći uticaj u regionu "kao ekonomska sila".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Marija

27.04.2019 16:20

Ko trazi vece izgubi iz vrece! Doci ce dan kad ce samoproglaseno nezavisno Kosovo biti ukinuto od svih zemalja koje su ucestvovale u njegovom proglasenju!

Kika986

27.04.2019 16:25

Čovek je presmešan!Da neće možda i da mu nešto otpevamo na uvce!?!

Dejan

27.04.2019 16:28

Ovaj Haradinaj ponaša se kao da je pobegao sa psihijatrije.

Marija

27.04.2019 17:04

Ako neko treba da trazi ratnu ostetu to je Srbija jer Kosovo je sastavni deo Srbije i Albanci silom zele da zauzmu Srpsku teriteriju.