POD VELIKIM MERAMA BEZBEDNOSTI: U Prištinu vraćene porodice pripadnika ISIS iz Sirije

Autor: Republika

Vesti

20.04.2019

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine žena i dece, članova porodica kosovskih državljana koji su ratovali u Siriji, vraćene su na Kosovo u petak kasno uveče.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Planirana operacija povraćaja nekih naših građana iz Sirije uspešno je završena - rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelrad Tahiri na aerodromu, dodavši kako će svi ostali detalji biti poznati danas.

Nakon nekoliko sati provedenih na aerodromu, dva autobusa sa ženama i decom usmerena su u vojnu bazu blizu Prištine, pod velikim sigurnosnim merama, prenose agencije.

Više od 300 građana Kosova, muškaraca, žena i dece otputovalo je u Siriju 2012. godine. Oko 70 muškaraca koji su ratovali na strani Islamske države ubijeno je u sukobima.

Policija je naglasila da je oko 150 žena i dece, uključujući 60 dece koja su rođena na ratištu, zarobljeno otkako je ISIS gubio svoja područja.

Nije poznato jesu li se ovim dolaskom vratili svi državljani Kosova s ratišta na Bliskom istoku. Ni ministar ni policija nisu kazali ništa o tome jesu li se na Kosovo vratili i borci.

U 2015. godini Kosovo je donelo zakon kojim se učešće na stranim ratištima kažnjava kaznom do 15 godina zatvora.

Na Kosovu nije bilo terorističkih napada islamista, iako je stotinak muškaraca uhapšeno ili optuženo zbog ratovanja u Siriji i Iraku. Neki od njih su osuđeni jer su planirali napade na Kosovu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading