Dačić otkrio šta spremaju Vučiću u Berlinu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.04.2019

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vučića u Berlinu očekuju pritisci u vezi s KiM, zbog čega su veoma važni i sastanci koje će on u Pekingu imati s predsednicima Rusije i Kine", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, gostujući na TV Pink.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

Šef diplomatije je rekao da istovremeno ne očekuje pritiske u vezi s donošenjem nekog okvira o sadržaju sporazuma s Prištinom, ali će "svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog, bez obzira da li će Priština ukinuti takse ili ne".

Sastanak Vučića i Putina u aprilu!

On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Navodeći da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić kaže da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa predsednikom Kine, koja je važan i jak saveznik Srbije, ali i sastanak s Putinom.

Dačić je rekao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i istakao je da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

- Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku - rekao je Dačić.

Ministar je istakao i da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja, ocenjuje, potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

- Postale su lajt motiv negativne slike koje dolaze iz Beograda. Stvara se slika kao da u Srbiji postoji dilema ko ima, ko nema podršku građana i time se potkopava pozicija Srbije u pregovaračkom procesu - rekao je Dačić.

On je, međutim, dodao i da je pozicija Srbije mnogo drugačija i bolja nego pre pet-šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
mirko

18.04.2019 12:58

Nista dobro u to smo sigurni ali to je AV

Ana

18.04.2019 13:00

Rusija i Kina su uvek tu da nas podrze i da nam daju pravi savet...

Tamara

18.04.2019 15:09

Politika predsednika Vučića je jaka i odgovorna!

Nina

18.04.2019 16:06

Politika predsednika je jaka.