SzS: Amfilohije, baci anatemu na Vučića

Autor:

Vesti

17.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici opozicije očito više ne znaju gde udaraju i šta im je činiti! Članovi Saveza za Srbiju Slaviša Ristić i Marko Jakšić uputili su juče mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zahtev da "baci anatemu" na predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Telegraf/D. KADIĆ
Amfilohije Radović

Lideri Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina, jednog od 10 osnivača SZS, u pismu Amfilohiju navode da je Vučić u više navrata govorio da nema pregovora sa Prištinom dok se ne ukinu takse, a u Berlinu 29. aprila će se, kako tvrde, sa "svojom" premijerkom sastati sa predstavnicima Prištine. Nazivajući Vučića "glavnom opasnošću za KiM", tvrde da će izdati Kosovo. U prilog tome optužuju ga da je "umnožio" broj Albanaca na KiM, kako bi se, kažu, lakše prihvatio gubitak te teritorije.

Uz podsećanja na Nikolaja Velimirovića i uz upotrebu "teških reči" poput "srpska praiskonska teritorija", kako nazivaju KiM, Ristić i Jakšić traže stoga od mitropolita Amfilohija da "baci anatemu" na Vučića.

Teolog Miloš Stojković kaže da u Srbiji nikada ni na jednog predsednika države nije bačena anatema, koja se baca na one koji rade protiv interesa Crkve.

Ni na Tita nije bacana anatema

RepublikaFoto: wikimedia.org/Government of India
Tito

- Čak ni Josipu Brozu Titu nije bačena anatema, koja je s jedne strane kletva, a s druge isključenje iz Crkve. Oni zapravo traže da se Vučić isključi iz SPC, što je zaista suludo, pogotovo u ovom trenutku kada je više nego potrebno jedinstvo u srpskom narodu po pitanju ključnih nacionalnih stvari. A to je Kosovo i Metohija - istakao je Stojković.

Dodaje da ovakav čin pokazuje neozbiljnost, te da njih dvojica pozivaju na mržnju.

- To mi je zaista čudno. Pogotovo imajući u vidu da je Vlada Srbije odobrila nekoliko miliona evra Crkvi samo u poslednjih nekoliko meseci, kao i to da je patrijarh došao u istorijsku posetu KiM i obišao sve srpske enklave - napomenuo je Stojković.

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da se pojedini članovi SZS gube u svojoj želji da dođu do cilja koji im je sve dalji.

- Ponašanje nekih članova SZS već pokazuje zabrinjavajuće i patološke karakteristike koje su s jedne strane zaista smešne, a u isto vreme i tragične jer su to ljudi koji imaju aspiraciju da vode zemlju, a drugi su već dugo u politici. Njih naprosto više ne treba ni shvatati ozbiljno, niti vredi racionalno ih analizirati - istakla je Vukoičić.

Jelena Vukoičić, politikolog: Ponašanje nekih članova SZS već pokazuje zabrinjavajuće i patološke karakteristike

Iako smo juče pokušali da dobijemo komentar ovim povodom od Amfilohija, on se do zaključenja ovog broja nije javljao na naše pozive, niti je odgovarao na poruke.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, kaže da je potez Ristića i Jakšića slika i prilika današnje opozicije.

- Čitav njihov politički program i vizija staje u tu jednu rečenicu, odnosno zahtev. Takva glupost retko kome može da padne na pamet - naglasio je Nikodijević.

Nikola Nikodijević: Takva glupost retko kome može da padne na pamet

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa, a za komentar nije bio dostupan ni lider SZS Dragan Đilas, koji nije odgovorio na naše pitanje da li podržava postupak svojih saradnika, te da li i on smatra da na predsednika Vučića treba baciti anatemu.

Kletva ili prokletstvo

Anatema je u današnjem značenju kletva ili prokletstvo. U upotrebi Pravoslavne crkve anatema znači da se onaj koji je primio anatemu izdvaja iz zajednice vernika i predaje na milost ili sud božji, a od tog trenutka Crkva više nije odgovorna za tu osobu, već anatemisana persona ima sama da odgovara pred bogom. Anatema je u Pravoslavnoj crkvi ravna isključenju (ekskomunikaciji) u Rimokatoličkoj crkvi.

Dačiću već držao opelo

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Amfilohije je 2013. godine "održao opelo" Ivici Dačiću, koji je tada bio predsednik Vlade Srbije, i tadašnjoj Skupštini Srbije. Kako je objasnio, nikoga nisu napadali ni on, ni Crkva, već su "izražavali zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading