ŠOK U PRIŠTINI: Srbija je suverena na delu Kosova

Autor:

Vesti

17.04.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Angela Merkel i Emanuel Makron izradili su nacrt sporazuma o Kosovu, ali se on nimalo neće svideti čelnicima lažne države Kosovo, objavili su juče prištinski mediji. Tim planom nemačke kancelarke i francuskog predsednika, kako tvrdi prištinska Gazeta ekspres, pozivajući se na izvore iz Berlina, predviđeno je da Srbija zadrži suverenitet nad pojedinim delovima Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Makron

- Na predstojećem samitu u Berlinu, 29. aprila, koji su inicirali Merkelova i Makron, naći će se predlog koji će obuhvatiti razmenu teritorija. On, međutim, neće biti u korist Prištine. Najverovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova - navodi list.

Iz nemačke vlade, prištinskom dnevniku su na pitanje o ovom dokumentu poslali odgovor da je cilj Merkelove i Markona stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog Beograda i Prištine.

- Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Njihov cilj je da razgovaraju sa gostima u Berlinu o posebnim izazovima s kojima se region suočava, fokusirajući se na odnose Kosova i Srbije - preneta je izjava neimenovanog portparola nemačke vlade.

U Berlin su pozvani predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsednik i premijer Albanije Iljir Meta i Edi Rama i predstavnici prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Tamo će se naći i čelnici ostalih zemalja regiona.

Neće mu se svideti

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa, očigledna je namera EU, čija je kičma upravo osovina Pariz - Berlin, da preuzme od Amerike primat u rešavanju kosovskog pitanja. Sve je to usledilo nakon što su u Vašingtonu zaigrali manje-više otvorenih karata i neoficijelnim kanalima promovisali plan o podeli Kosova.

Predrag Rajić, analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, napominje da treba imati u vidu nefleksibilnost Nemačke kada je reč o korekciji granica na KiM i u skladu s tim posmatrati ovo pitanje.

- S obzirom na nepomirljiv stav Nemačke spram korekcije granica, mislim da bi svaka inicijativa Berlina u tom pravcu koja bi vodila ka povratku ili višem nivou našeg suvereniteta na KiM, ili makar nekom delu naše južne pokrajine, bio ipak veliki korak napred - navodi Rajić.

Dušan Janjić 

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

I Evropu i Ameriku u stvari interesuje isto: da uzmu prevlast na Kosovu. Od sastanka u Berlinu ne očekujem ništa, što se Nemačke tiče, došlo je vreme za naplatu, dva puta smo ratovali protiv njih, a Francuska nam je okrenula leđa

S druge strane, on poručuje da ipak treba da budemo oprezni:

- S obzirom na to da Priština i dalje nije povukla svoje nerazumne i nelegalne takse, politički dijalog u tom smislu će biti u drugom planu sve dok ne učini to i time otvori mogućnost za ponovno pokretanje dijaloga. Ne treba širiti neki nerealni optimizam, treba sačekati 29. april, pa videti šta zaista Berlin i Pariz predlažu.

Na istu temu jedan iskusni zapadni diplomata koji je godinama na službi u Beogradu kaže da nikako ne treba smetnuti s uma značaj nedavne posete evropskog komesara Johanesa Hana Vašingtonu.

- On se tamo između ostalog i sa predstavnicima Atlantskog saveta, tela koje u velikoj meri određuje američku spoljnu politiku. I, gle čuda, nekoliko dana kasnije pojavljuje se informacija o nemačko-francuskom planu za Kosovo. Pošto u diplomatiji retko ima slučajnosti, jasno je da su ova dva pomenuta događaja i te kako povezana - objašnjava naš sagovornik.

Prištinski mediji pustili su tek naznake onoga što bi moglo da bude u planu Merkelove i Makrona, ne navodeći nijedan određeniji detalj. Ipak, iz onoga što su objavili moglo bi se zaključiti da je reč o modifikaciji nemačko-francuskog plana o kom je Srpski telegraf nedavno pisao. Podsetimo, nedavno smo ekskluzivno objavili da je ideja Berlina i Pariza da Srbija prizna kosovsku nezavisnost u sadašnjim administrativnim linijama, s tim što bi bio formiran srpski entitet koji bi najviše bio nalik Republici Srpskoj u BiH.

S obzirom na to da je iz Beograda odmah stigla reakcija da bi takav plan bio neprihvatljiv, očigledno su njegovi autori otišli korak dalje i spremili ponudu koju vide kao malo bližu srpskim interesima.

Modifikacija plana koji je objavio Srpski telegraf

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa od 20. marta 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
zozon

17.04.2019 05:47

Šok će biti i u Srbiji jer raj plan predstavlja samo zamazivanje očiju srpskom narodu. Nažalost, verujem da će ga Vučić prihvatiti jer dolazi od Merkelove.

Waffenruhe

17.04.2019 14:39

Srbija ce prihvatiti ono sto odgovara njenim gradjanima na jugu pokrajine.

Ela

17.04.2019 15:22

Kosovo ce uvek biti deo Srbije!

DIDI

17.04.2019 20:13

Kosovo ce uvek biti deo nas.