Štrajkači u osnovnoj školi "Ratko Mitrović" ne odustaju, podržali ih i roditelji

Autor: novosti.rs

Vesti

16.04.2019

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle jednodnevne obustave nastave, kolektiv OŠ "Ratko Mitrović" sa Novog Beograda u ponedeljak je doneo odluku da stupi u zakonski štrajk, što znači da će časovi do daljeg trajati 30 minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nastave u ovoj školi u ponedeljak nije bilo, a veliki broj roditelja okupio se u ponedeljak posle 17 časova, kako bi podržali protest nastavnika, koji od nadležnih traže da hitno reše probleme u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Nezadovoljni usled, kako kažu, haotične situacije u školi, prosvetari negoduju i zato što ni posle šest meseci nije produžen mandat dosadašnjem v. d. direktora Svetlani Miljenović, koju je kolektiv podržao sa 95 odsto glasova, već je Ministarstvo prosvete u petak imenovalo njenu naslednicu. I roditelji učenika žele da se vrati direktorka Miljenović, koja je, kako kažu, oživela školu.

- Kada je Miljenovićeva imenovana za direktorku, škola je konačno počela da se sređuje - pričaju okupljeni roditelji. - Prostorije su čiste, dvorište je uredno, a u funkciji je i sajt škole.

U OŠ "Ratko Mitrović" u ponedeljak je bila prosvetna inspekcija, a održan je i sastanak načelnika Školske uprave Beograda Dušana Kićovića, načelnika Odeljenja za poslove predškolskog obrazovanja i vaspitanja Slavice Jašić i nastavnika ove osmoletke. Kako se navodi u odluci koju su zaposleni u OŠ "Ratko Mitrović" uputili Savetu roditelja, nastavnici su dobili usmeno obrazloženje da će deo problema uskoro biti rešen.

- Nakon sastanka sa nadležnima i obećanja da će deo problema uskoro biti rešen, kolektiv OŠ "Ratko Mitrović" doneo je odluku da od danas stupi u zakonski štrajk do dobijanja obećanog rešenja od Ministarstva, odnosno razrešenja Školskog odbora i postavljanja privremenog organa upravljanja u cilju funkcionisanja škole - navodi se u odluci. - Časovi će trajati 30 minuta, nastava u produženom boravku biće do 14 časova, a dežurstvo u boravku od 14 do 15 časova.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ovaj kolektiv nema pravo na totalnu obustavu nastave. U izjavi za "Novosti", naglasio je da nastavnici neće dobiti dnevnice za dane kada ne budu radili, te da bi moglo biti otkaza ukoliko časova ne bude pet dana zaredom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading