Johanes Han: Amerika više nije lider na Balkanu

Autor:

Vesti

16.04.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je bila lider na Balkanu zbog NATO intervencije, ali oni su se povukli, što otvara put za povratak u normalnost, ocena je Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, koji je tokom prošle nedelje u boravio u Americi, gde je razgovarao o Bliskom istoku, Ukrajini i zapadnom Balkanu.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

Nekada su sukobi Srbije i Kosova vodili u nasilje, povlačenjem Vašingtona iz regiona otvoren je put za napredak i razgovore lidera, ističe Johanes Han.

- Situacija se promenila. Ako pogledate širi vremenski period, u regionu je ostvaren napredak. Na primer, ako bi na terenu izbili neki sukobi između Srbije i Kosova, u prošlosti bi to moglo lako da vodi ka nekom nasilju. Danas lideri samo uzmu telefon u ruke i pozovu jedan drugog - naveo je evropski komesar u intervjuu za Vašington post.

75 odsto trgovine zapadni Balkan obavlja s EU

Za Hana povlačenje zvaničnog Vašingtona sa Balkana ne predstavlja problem, a stavove zvaničnog Vašingtona ocenjuje kao "interesantne".

- SAD pružaju puno podrške EU u vezi sa regionom, kao i u njemu. Mislim da su oni veoma zadovoljni time što danas mi vodimo glavnu reč u regionu - mišljenja je evropski komesar.

Vašington post navodi da su "neki koji rade u ovom regionu zabrinuti jer smatraju neodlučnost Vašingtona prema Balkanu destabilizujućim faktorom" i dodaje da su "prošle godine, na primer, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači navodno podržali rešavanje spora između Srbije i Kosova... razmenom zemlje ili korekcijom granice".

Bitka Amera i EU za Balkan

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, ocenjuje da ovakva Hanova izjava zapravo potvrđuje da se između Vašingtona i Brisela vodi bitka za Balkan.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

- Han je izneo više stvari, vrlo optimističko očekivanje da će taj susret da donese nešto, drugo, da je Balkan prirodna interesna zona za EU, zbog ekonomske trgovine, dok je Amerika nezainteresovana u ekonomskom smislu. Time EU naglašava prednost na Balkanu i takmičarski odnos sa Amerikom u pogledu ko će imati prvenstvo na Balkanu. To je, čini mi se, prvi slučaj da jedan predstavnik EU polemiše sa Amerikom kome je Balkan važniji - mišljenja je Jovanović.

Navodi se da su se "prethodne američke administracije protivile toj ideji" pošto su "promene granica na Balkanu tradicionalno povezivane sa nasiljem i prolivanjem krvi", a da je "administracija (Donalda) Trampa objavila da će podržati ono što zainteresovane strane budu želele".

U vezi sa mogućom korekcijom granice, Han je naveo da će "pravnoobavezujući sporazum pokriti i oblasti koje se ne tiču graničnog pitanja".

- U ovom trenutku, niko ne može da predvidi kakav će biti konačni ishod. Moguća razmena zemlje mogla bi, u svakom slučaju, da tako kažemo, da bude poslednji delić šire slike" - ocenio je Han.

Han je kazao da se "nada da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao prethodnica rešenju drugih sukoba, uključujući i 'zastoj' u dijalogu Srbije i Kosova".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading