Tužilac u slučaju Vučića i Malog: Žandarmi se terete za krivično delo zlostavljanje i mučenje

Autor: Tanjug

Vesti

15.04.2019

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ponovljenog suđenja, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je u završnoj reči ocenilo da su žandarmi prilikom legitimisanja primenili prekomernu, nepotrebnu silu koja je rezultirala prebijanjem braće tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojice pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014" u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Žandarmerija krvnički prebija brata Aleksandra Vučića

Sedam pripadnika jedinice Žandarmerije iz Niša tereti se za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Postupajući tužilac u završnoj reči nije preložio sudu visinu kazne za okrivljene, koji su nakon prvog suđenja bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od šest i osam meseci.

On je u završnoj reči naveo da za prekomernu silu nije bilo ni zakonskih uslova, te da je njena primena očigledno išla ka tome da se "oštećeni zastraše i kazne".

Suđenje žandarmima je ponovljeno jer je Apelacioni sud u Beogradu u junu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci.

Apelacioni sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

U ovom slučaju optuženi sud Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević, kao i Dragan Savić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Jelena

15.04.2019 17:14

Andrej nije kriv, za to su prilozeni dokazi, ima snimak.

wtttt

15.04.2019 17:15

NAsilje se ne tolerise.

hgrk

15.04.2019 17:16

Zakon je za svakog isti!

Dejan

15.04.2019 17:52

Policija radi jedan od najodgovornijih poslova u državi i ne sme da primenjuje prekomernu silu.