Tri puta bežao iz bolnice da bi se vratio na front: Neustrašivi heroj sa Košara iz sastava 125. brigade Prištinskog korpusa

Autor:

Vesti

10.04.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa koliko hrabrosti su srpski vojnici i oficiri ušli u bitku za Košare, spremni da daju život za odbranu otadžbine, svedoči i borbeni put bataljona iz sastava 125. brigade Prištinskog korpusa, u kom su bili iskusni ratnici i starešine pod kodnim imenima Opel, Opel 1, Omega 1.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
HEROJI Bataljon iz sastava 125. brigade Prištinskog korpusa

Ovo je priča o Opelu 1, heroju o čijem podvigu je do detalja pisao Milovan Drecun u magazinu Ratne priče.

U opštem napadu na celu liniju fronta na Košarama Opel 1 sa svojim borcima priključuje se Alfi i poručniku Omega. Nalaze se na osmatračnici na steni ispod Maja glave, koju su zaposeli teroristi... Metak ranjava Opela 1 u desnu nogu.

To mu je drugo ranjavanje, javlja radio-vezom da ne može da dođe do Alfe. Sam gura prste duboko u ranu na butini i vadi metak. Vraćaju ga u Batušu, a odatle u bolnicu u Peć. Tamo pred medicinskom sestrom koja se umalo nije onesvestila iz rane izvlači košuljicu metka prstima.

 

 

Nepun sat posle izlaska iz operacione sale, gde mu je ušivena rana na nozi, Opel 1 drugi put beži iz bolnice i vraća se na položaj. Inače, dok je ispred operacione sale čekao red, vidi da iz sale izlaze Omega 2, koji je imao sedam gelera u telu i Alfa 1, kome je krenuo geler od ranijeg ranjavanja. Kaže im: "Zdravo, momci, sačekajte me." Nakon sat vremena iz bolnice, onako ranjeni, beže sva trojica. Omega 1 vozi kadeta kojim odlaze u Ponoševac na položaj.

Košare u udžbenike

Povodom početka godišnjice bitke za Košare, na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da se ova bitka nađe i u školskim udžbenicima kako bi i deca bila upoznata sa junaštvom ovih momaka.

Opel 1 čuje minu iz bestrzajnog topa i baca se na zemlju. Mina pada na dva-tri metra od njega i eksplodira. Da li će biti treća sreća ili smrt? Detonacija mu nanosi povrede po licu, rukama, telu. Opel 1 ustaje i nastavlja. I treći put je neverovatni oficir preživeo. Krvari, ali pretrčava. Tada pada druga mina. Terorista ga juri bestrzajnim topom. Opel 1 pada i onesvešćuje se.

Posle izvesnog vremena dolazi svesti, počinje da puzi i polako se izvlači prema našoj liniji. Dolazi do Opela, koji ga smešta u bunker. Odvoze ga u bolnicu u Đakovicu. Bilo je to treće ranjavanje tog oficira koji je pravi izdanak slavnih srpskih komandanata.

Alfi u Đakovici izvlače metak. Izlazi iz sale i vidi krvavog Opela 1 u vozilu. Prilazi mu i kaže: "Treći put si gotov." Na sreću, smrt nije imala obraza da uzme tako hrabrog oficira. Preživeo je i treće ranjavanje. Alfa je poslat na lečenje, a Opel 1 je i treći put, sutradan, pobegao iz bolnice i otišao u jedinicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading