VESELJI SE UZENTAO: EU da reaguje na provokacije iz Beograda

Autor: Tanjug

Vesti

09.04.2019

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon smene ministra iz Srpske liste Ivana Todosijevića, zbog navodnog govora mržnje, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je pozvao Evropsku uniju da reaguje na provokacije tog tipa, koje, kako tvrdi, dolaze iz Beograda, i od predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

- Nećemo dozvoliti da se Kosovo koristi kao sredstvo za ostanak na vlasti nekoga u Srbiji - napisao je Veselji na svm fejsbuk profilu.

- Evropska unija mora da reaguje na ove provokacije. Kosovske institucije će nastaviti da rade na integraciji Srba na Kosovu, ali mi nećemo sarađivati sa onima koji šire mržnju i strah - napisao je Veselji.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, smenio je danas Todosijevića zbog, kako je naveo, negiranja masakra u Račku i širenja govora mržnje.

Todosijević je ranije danas na mitingu u Zvečanu, povodom 20. godišnjice NATO agresije na tadašnju SRJ, rekao da je Srbija bombardovana zbog tzv. humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji i izmišljenog masakra u Račku, u režiji albanskih terorista.

Todosijević je rekao da je masakr u Račku izmišljen kao opravdanje za agresiju na Srbiju, a izmislili su ga, kazao je, albanski teroristi, koji su sistematski vršili teška krivična dela na Kosovu i Metohiji za koja do danas niko nije odgovarao.

Rekao je i da su albanski teroristi zločine vršili i pre NATO agresije, da su ubijali dobre lokalne Srbe i policajce dok su obavljali svoju dužnost. 

Todosijević je rekao i da je "njihova krvava tragedija" nastavljena i tokom agresije, ali i nakon takozvane mirove misije na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivan Todosijević

Veselji, kao i Haradinaj, smatra da je reč o govoru mržnje Todosijevića i tvrdi da takve provokacije dolaze od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stvaraju tenzije na kosovskoj teritoriji i u čitavom regionu.

Enver Hodžaj, zamenik kosovskog premijera, takođe, je reagovao na poruku Todosijevića, ocenivši da je ona "cinična i politički licemerna", kao i pokušaj prikrivanja istine i poricanja zločina, što je se radi pod uticajem Vlade Srbije.

- Ko god širi takve šovinističke diskurse, a ne vidi žrtve masakra u Rečaku kao ljude u punom smislu te reči, nema mesta u vladi i institucijama Kosova - napisao je Hodžaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading