(VIDEO) Država mora da ispita Vukov sukob interesa: Sagovornici Srpskog telegrafa o Jeremićevim poslovima

Autor:

Vesti

05.04.2019

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država mora do poslednjeg detalja da istraži da li je Vuk Jeremić bio u sukobu interesa istovremeno radeći u UN, gde ga je plaćala Srbija, i lobirajući za Patrika Hoa u mutnim poslovima koje je sklapao biznismen iz Hongkonga, poručuju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Z. ŽESTIĆ
Patrik Ho i Vuk Jeremić

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić već je godinu dana u žiži svetske javnosti nakon što je izbio veliki korupcionaški skandal kada je uhapšen njegov partner Ho.

U međuvremenu, Ho je osuđen na tri godine zatvora, a lider Narodne stranke je u iskazu pred sudom u Njujorku priznao da ga je sa mesta predsednika Generalne skupštine UN spajao s ljudima s kojima je ovaj kasnije sklapao krajnje sumnjive poslove.

Matić: Na Jeremića se moraju primeniti propisi naše zemlje

Na sve se pre nekoliko dana nadovezao dokumentarni film o korupciji i pranju novca čiji je autor izveštač iz sedišta UN Rasel Li teško optužio Jeremića. Li čak izričito tvrdi da je i on morao da bude procesuiran. Podsećamo, Jeremiću je iz budžeta Srbije, sve vreme dok je bio u UN, isplaćivana plata i to nas je godišnje koštalo oko osam miliona dinara.

Foto: Privatna arhiva

Bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković za Srpski telegraf objašnjava da niko ne sme da bude izuzet od istrage, pa ni Vuk Jeremić.

- Ako institucije ne rade svoj posao, onda se ceo slučaj politizuje na dnevnom nivou. One treba da daju odgovore na pitanje da li je taj čovek lopov. Bilo o kome da je reč, treba ispitati da li je postojao sukob interesa. Niko ne sme i ne može biti aboliran, ni Sveti Petar, pa ni Vuk Jeremić - tvrdi Šuković.

Šuković: Niko ne sme i ne može biti aboliran, ni Sveti Petar, pa ni Vuk Jeremić

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže za naš list da domaći zakoni ne uređuju sukob interesa funkcionera međunarodnih organizacija.

 

- Srpski zakoni svakako ne poznaju sukob interesa funkcionera međunarodnih organizacija, čak ni kada ih predloži ili plaća naša država. Dakle, odgovor na pitanje o dozvoljenosti da Jeremić obavlja poslove za tu kompaniju zavisi od pravila UN o sukobu interesa, a ne naših zakona. Pošto ne poznajem pravila UN, ne bih mogao da dam ocenu - ističe Nenadić.

 

Nenadić: Sve zavisi od toga kakva su pravila UN o sukobu interesa

S druge strane, Marko Matić iz medijske mreže Antidot, koja se opsežno bavila likom i delom Vuka Jeremića, za naš list kaže:

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

- Uprkos tome što UN nemaju jasna pravila o sukobu interesa, kad je reč o aktivnostima funkcionera te organizacije, postoje jasna pravila naše zemlje da ako je neko na javnoj funkciji, ne može da obavlja privatne delatnosti. Jeremić je u Njujorku bio specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova Srbije i u to vreme očigledno je obavljao neke privatne poslove, za koje je dobio ogroman novac. Naravno, javnosti nikada nije odgovorio za šta je dobio te pare i šta je konkretno radio. 

Zašto ćuti agencija?

Agenciji za borbu protiv korupcije poslali smo pre tri dana pitanje da li će pokrenuti postupak da bi se utvrdilo da li je Jeremić bio u sukobu interesa. Ipak, osim potvrde da su naš dopis primili, nikakav drugi odgovor nismo dobili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Luka

05.04.2019 17:13

Slazem se, poslovi Vuka Jeremica nisu cista posla i to treba da se proveri.

Vuki

05.04.2019 17:14

Pridruzice se jeremija svom prijatelju iza resetaka posto su oni tim za pljacku

Miki

05.04.2019 17:40

Jeremic lopov u poslovnom odelu.

Borko

05.04.2019 18:04

Gde ima dima, ima i vatre, samo treba dokazati.