Haradinaj dobio vizu, a dobiće i ultimatum!

Autor:

Vesti

05.04.2019

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ramuš Haradinaj naprasno je dobio vizu za SAD i otputovao u Ameriku. Kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, glavni razlog ove nenajavljene posete je poslednji pokušaj vašingtonske administracije da ga urazumi po pitanju takse na srpsku robu, pre nego što protiv njega preduzme rigorozne mere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Iznenadni odlazak u SAD Haradinaj je pokušao da uvije u celofan "posete albanskoj katoličkoj zajednici u toj zemlji", međutim, čak se i njemu naklonjena štampa u Prištini otvoreno podsmeva tom obrazloženju.

- Nije tajna da je Haradinaj već duže vreme na američkoj crnoj listi zbog odbijanja da ukine taksu. Najgore od svega je što ideju Donalda Trampa o razgraničenju uporno ruše ostaci bivše administracije demokrata koji su kumovali kosovskoj nezavisnosti i sada žele da zaokruže taj projekat time što daju vetar u leđa Haradinajevom bahatom ponašanju - objašnjavaju naši sagovornici diplomate.

 

 

Prema njihovim rečima, Haradinaju će u Americi biti ispostavljen direktan ultimatum, po principu uzmi ili ostavi. A ako ostavi, neće se dobro provesti.Karijerni diplomata Zoran Milivojević podseća da su takse maslo Amerikanaca, ali da ne treba zaboraviti da je Trampova administracija voljna da se reši spor Srba i Albanaca.

Nije Haradinaj otišao u Ameriku privatno nego iz političkih razloga

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

 

- Nije Haradinaj otišao privatno nego iz političkih razloga, i u pitanju je nekakav aranžman i politički dogovor o daljoj sudbini takse, ali i vlasti u Prištini i dijaloga s Beogradom - ocenjuje Milivojević.

Analitičar Branko Radun dodaje da Haradinaj ipak ima podršku jednog dela američkog establišmenta.

- To što se Haradinaj bahato ponaša, dokaz je da postoji podela u američkom establišmentu. On tamo ima sponzore koji nisu baš na pozicijama zvanične američke politike, ali su vrlo moćni - zaključuje Radun.

 

 

Pre nekoliko dana, Srpski telegraf objavio je ekskluzivna saznanja o tome da je iz vrha Trampove administracije stiglo upozorenje da jedan deo CIA otvoreno radi za Haradinaja i ekstremnu šiptarsku struju u Prištini, ali i da direktno podržava demonstracije u Srbiji.

Cilj je da se jednim udarcem ubiju dve muve: onemogući dogovor o podelii Kosova, iza kojeg stoji Tramp, i zada težak udarac američkom predsedniku, kad taj plan propadne, pred izbore u SAD naredne godine.

Odbili ga u januaru

Sredinom januara objavljeno je da je Ramušu Haradinaju odbijena viza za SAD, te da neće biti u prilici da prisustvuje Molitvenom doručku u februaru, kako je ranije planirao. Prethodno su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili dokument u osam tačaka, u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine taksu na proizvode iz Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Luka

05.04.2019 17:22

Ode Haradinaj na nove razgovore kako da opstruise i dalje pregovore oko pitanja Kosova i Metohije.

Miki

05.04.2019 17:28

Nadam se da ce Tramp dovesti Haradinaja do odluke da ukine takse, jer bi ako to ne ucini, snosio posledice, ali me plasi jedan deo americkih politicara koji lobiraju za Kosovo.

Goran

05.04.2019 18:03

Sada ce se jasno videti da li je zaista toliko hrabar, kao sto se predstvalja, ili ce se povuci pred pretnjom SAD-a.

karlo

05.04.2019 18:53

Ajde više samo neka mu uvedu te rigorozne mere.