Obe su imale ISTI cilj, ništa me ne čudi! Dačić o dolasku Olbrajtove i Klintonove u Prištinu

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

05.04.2019

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hilari Klinton, nalazi se među glavnim zvanicama za ceremoniju kojom će 12. juna kosovske vlasti obeležiti godišnjicu ulaska NATO snaga na KiM. Osim prve dame SAD iz perioda bombardovanja SRJ, na listi gostiju koji se očekuju u Prištini je i Medlin Olbrajt, američka državna sekretarka za vreme mandata Bila Klintona.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj, prema pisanju kosovskih medija, trebalo bi u petak da otputuje u Ameriku.

Haradinaju je u januaru odbijena viza za SAD, a nezvanični izvori iz Stejt departmenta tada su prenosili da je razlog to što neće da ukine nametnute tarife.

Kako su preneli kosovski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsednika privremenih institucija u Prištini - Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

Hilari se našla na listi zvanica jer u Prištini smatraju da je u vreme dok je bila državna sekretarka SAD od 2009. do 2013. godine "dala ogroman doprinos jačanju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni". Ona je, inače, 2010. u okviru balkanske turneje boravila u Prištini.

 

 

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Novosti da ga ne čudi to što bi Olbrajtova i Klintonova trebalo da budu gošće na najavljenom skupu:

- Prva, kao i suprug ove druge, predvodili su agresiju protiv naše zemlje koja je imala za cilj nasilno odvajanje KiM. Iskreno verujem da će ovaj potez perjanica bivše administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom Trampom, njemu ukazati da oni i ovim činom brane politiku svršenog čina koja nas, evo 20 godina od prestanka rata, sprečava da dođemo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja.

Kosovske vlasti su se protekle dve decenije na različite načine zahvaljivale porodici Klinton, pa osim toga što je jedan butik u Prištini poneo ime po Hilari, njenom suprugu je 2009. podignut spomenik visok šest metara u centru grada. Pre toga je bulevar, na kome je spomenik otkriven, već bio nazvan po njemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading