Američki novinar raskrinkao Jeremića: Jasno je da je i on učesnik skandala TEŠKOG VIŠE MILIONA DOLARA!

Autor: pink.rs

Vesti

03.04.2019

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić u centru je domaće, ali i svetske javnosti nakon saznanja da je umešan u međunarodni korupcionaški skandal, koji je u svom dokumentarnom filmu "Honkonška veza, lista Patrika Hoa" obradio čuveni američki novinar i izveštač iz Ujedinjenih nacija Metju Rasel Li.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Jeremić

Film o malverzacijama bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa objavljen je na portalu Radio-televizije Hong Kong (RTHK.hk) i u njemu se Metju Rasel Li posebno zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice.

Li, koji je dugo izveštavao iz UN, suđenje Hou pratio je svakodnevno, a filmu navodi da su se, kada je Jeremića svedočio, pojavili brojni problemi, jer je Jeremić dok je bio predsedavajući UN radio za kineski konglomerat CEFC. Kako se navodi u filmu, on je uzimao od njih novac, razmenjivao mejlove i tražio veze za Hoa.

- Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu 'Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN', a on mi je odgovorio 'Ja nisam optuženi ovde' – rekao je Metju Rasel Li koji je u intervjuu za Pink.rs, uoči emitovanja dokumentarca "Veza Hong Konga, lista Patrika Hoa", otkrio više detalja o skandalu od nekoliko miliona dolara, a u koji je umešan i Vuk Jeremić.

Čuveni američki novinar Metju Rasel Li odgovorio je na mnoga pitanja o Jeremiću:

*Biznismen iz Hongkonga i saradnik Vuka Jeremića, Patrik Ho osuđen je na tri godine zatvora zbog umešanosti u aferu davanja mita afričkim liderima putem kontakata u Ujedinjenim nacijama. Afera je "teška” više miliona dolara. Smatrate li da bi i Jeremić trebalo da bude procesuiran zbog svojih veza sa ovim slučajem?

- Da, smatram da treba. Recimo, dok je Jeremić obavljao poslove za CEFC, bio je predsednik Generalne skupštine UN, a to pokazuju i dokumenti (u to vreme povezao je kompaniju CEFC sa meksičkom naftnom kompanijom "Pemex" i sa teksaškim naftašem Noelom Tompsonom, a pokušao je i da posreduje u prodaji rudnika kalijumskih đubriva). Ovo je gore od onoga što je pokojni Džon Eš radio dok je bio predsednik Generalne skupštine UN. Setimo se da je i on bio procesuiran, ali je preminuo pre suđenja. Razlika između njega i Jeremića je u tome što je Eš bio američki državljanin te je lako mogao biti optužen za poreske prevare u SAD.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Vuk Jeremić sa mutnom ekipom

* Ima li dokaza o umešanosti Jeremića u pranje novca i korupciju?

Da li je potreban veći dokaz od toga da je bio na poziciji predsedavajućeg Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija dok je istovremeno radio za CEFC i o poslovanju redovno izveštavao Patrika Hoa putem mejlova? Ovako nešto je nečuveno!

* Da li ste imali priliku da Jeremića pitate o umešanosti u ovaj slučaj?

Dok je Jeremić boravio u Njujorku kako bi bio saslušan u svojstvu svedoka na suđenju Patriku Hou, drugi novinari nisu znali mnogo o njemu. Zapravo, Ujedinjene nacije gotovo da nisu izveštavale sa ovog suđenja, a Iner Siti Pres (čiji je Metju Rasel Li novinar) je “zabranjen” od strane Gutereša već neko vreme.

Razgovarao sam tada sa Jeremićem u liftu i mogao je samo da tvrdi da činjenica da on nije procesuiran (zbog imuniteta) mora da znači da je nevin. Dok sam ga ispitivao i pokušavao da produbim priču stekao sam utisak da mu nije prijatno.

* S obzirom na to da se Jeremić nalazi u centru korupcionaškog skandala koji je “težak” na milione dolara, kako ocenjujete Jeremićeve pretenzije na vlast i smatrate li da ima moralno pravo da uopšte gradi političku karijeru?

Kako bi osoba koja je "prodala" svoje mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN mogla da se kandiduje na drugu poziciju? 

Tako je bivši senegalski ministar spoljnih poslova Šeik Tidijan Gadio, kojeg je Jeremić upoznao i povezao sa Patrikom Hoom, kako bi i on učestvovao u poslovima za CEFC, mislio da se kandiduje za predsednika Senegala pre suđenja. Međutim, on nema šanse u Senegalu, iako je američko tužilaštvo povuklo tužbu protiv njega zbog imuniteta. Zašto bi sa Jeremićem bilo išta drugačije?

RepublikaFoto: youtube.com/ 香港中華能源基金委員會CEFC
Patrik Ho

*Otkrili ste mnoge afere i skandale u Ujedinjenim nacijama. Kako ste dolazili do dokumenata i koliko je cela “istraga” bila rizična?

Dobio sam, i još uvek dobijam, mnogo dokumenata. Mnogi su procureli delom zato što se malo ljudi zapravo bavi izveštavanjem o korupciji unutar UN. 

Zbog istraživanja korupcije Ujedinjene nacije su me prvo izbacile iz moje kancelarije, a onda su čelnici ove organizacije, Gutereš, njegov saradnik Alison Smejl i Giterešov portparol Stefan Dujarić, fizički napali 20. juna 2018. godine, a od 3. jula mi je zabranjen bilo kakav ulazak u Ujedinjene nacije. Ova odluka je doneta bez da sam prethodno saslušan, a nemam ni pravo žalbe. Dakle, cenzurisali su me kako bi prikrili svoju korumpiranost.

*Kako komentarišete presudu Patriku Hou i šta očekujete od svog filma?

Kazna koju je Patrik Ho dobio je previše blaga. Oni koji su sakrili svoje finansijske veze sa CEFC, od Jeremića preko Sema Kuteša i Antonija Gutereša, snose veću odgovornost. Nadam se da će ovaj dokumentarac, ali i druge priče koje radim, isterati istinu na videlo i otkriti sve o ovom slučaju.

Jeremić nije državljanin Sjedinjenih Američkih Država, ali može da se sakrije iza imuniteta, kao i Antonio Gutereš aktuelni predsednik GS UN, koji je pokušavao da prikrije sumnjivo poslovanje CEFC-a. Naime, on nije naložio istragu ovog slučaja, upravo jer je i sam korumpiran.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Ana

03.04.2019 16:44

Istina se uvek otkrije!

Nale

03.04.2019 16:51

Tolika kradja se ne moze sakriti,morao je biti svestan toga.

Nadica

03.04.2019 16:56

Jeremic treba da odgovara za sve svoje prevare i malverzacije ..

Miki

03.04.2019 17:01

Ne postoji savrsen zlocin.