Jeremić radi za CIA, pa zato nije procesuiran kao lopov Ho!

Autor:

Vesti

03.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sklopio dogovor sa Amerikancima i spasao se istrage o učešću u milionskoj korupcionaškoj aferi. Ovako stručnjaci, sagovornici Srpskog telegrafa, objašnjavaju kako je moguće da Vuk Jeremić, koji je bio na vezi sa Patrikom Hoom (bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga osuđen na tri godine robije zbog korupcionaškog skandala prim. aut.), nije odgovarao pred američkim sudovima.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Jeremić

Poznati istraživački novinar Metju Rasel Li u dokumentarnom filmu "Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa" do tančina se bavio Hoovim malverzacijama, kao i Jeremićevoj ulozi u toj korupcionaškoj aferi.

- Gledajući mejlove koje su razmenjivali Ho i Jeremić, a koji su prikazani tokom suđenja Hou, ne slažem se sa Jeremićem da nije počinio zločin - naveo je poznati novinar.

Li priznaje da je bio iznenađen činjenicom da su se tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je, kako ističe, Jeremić uradio mnogo goru stvar.

- Vidi se da je Jeremić, dok je bio predsednik GS UN, radio za kinesku kompaniju CEFC, kao i da je obećavao Hou da će biti govornik u UN na panelu s predsednicima Turske i Južne Afrike - zaključio je Li (do kakvih je sve činjenica došao Li, pogledaj okvir).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrik Ho

OZBILJAN ŠRAF

Naši sagovornici smatraju da na osnovu ove tvrdnje postoji osnovana sumnja da su Jeremića vrbovale američke tajne službe zarad pribavljanja informacija. Potpredsednik SNS Milenko Jovanov uopšte nije iznenađen mogućnošću da Jeremić radi za američke tajne službe.

- Postoji potpuno osnovana sumnja, i to zato što takve stvari nisu strane američkim vlastima. Oni su skloni da prekršiocima zakona za određene informacije ponude imunitet od gonjenja, odnosno slobodu. Činjenica je pak da smo mi u poslednje dve nedelje iz dva strana izvora dobili informaciju da je Jeremić lažov, ali i ozbiljan šraf u organizaciji čiji su članovi završili u zatvoru - navodi Jovanov.

Marko Matić iz medijske mreže Antidot ocenjuje da je Jeremić počinio delo veleizdaje.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

- To što od svih učesnika u prljavim poslovima Patrika Hoa jedino protiv Jeremića nije vođena istraga izaziva ozbiljne sumnje da se iza toga krije neki tajni dogovor između Jeremića i američkih vlasti. Od posebnog interesa za Srbiju i naše bezbednosne službe je da se provere navedene sumnje. Potvrda takvih informacija značila bi da je najmanje jedan od lidera opozicije politički instrumentalizovan od jedne strane države i da radi u njenom interesu. Krajnje je vreme da se te stvari raščiste. Srpski političari, bili oni na vlasti ili u opoziciji, moraju da rade samo i isključivo u interesu naše zemlje i njenih nacionalnih interesa. Sve ostalo predstavlja čin veleizdaje, koji predstavlja najteže krivično delo - istakao je on.

Potvrda takvih informacija značila bi da najmanje jedan od lidera opozicije radi u interesu države - Marko Matić, Antidot

NEMA PRAŠTANJA

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, smatra da je samom činjenicom da je Jeremić učestvovao na suđenju Hou kao gotovo zaštićeni svedok jasno da je najverovatnije napravio dogovor sa tužiocem kako bi sebe oslobodio bilo kakvog gonjenja.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

- S druge strane, jasno je dokazano da se u celom tom poslu radilo o koruptivnim radnjama i pranju novca, što Amerikanci po pravilu ne opraštaju. Zato, jednom kada uđete u istrage američkih finansijskih službi, mnogo je gore nego da vas obaveštajne ili bilo koje druge njihove službe kontrolišu. Sada se svaki cent koji Jeremiću legne na račun ili ga potroši negde u SAD registruje - kaže Spasić.

Srpski telegraf pokušao je da dobije komentar i od Jeremića, međutim, iz njegove stranke poručili su da lider Narodne stranke ne želi da daje izjave za naš list.

Srbija ga plaćala 8.000 evra mesečno

Ne treba zaboraviti ni da je Jeremić, u vreme dok je predsedavao GS UN, od države dobijao neto platu u iznosu od 8.000 američkih dolara mesečno. Tako je za godinu dana iz državnog budžeta dobio ukupno 96.000 dolara, iako je sve vreme od Kineza dobijao milione. Pritom, Jeremić nije prijavio niti je tražio odobrenje od Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje privatnog posla dok je na državnoj funkciji.

Advokat Svetozar Vujačić ističe da je Vuk Jeremić nedvosmisleno bio u sukobu interesa.

- To što je u vreme dok je bio predsedavajući GS UN radio za privatnu kompaniju kojoj je nabacivao poslove je par ekselans sukob interesa, ali i krivično delo. Bilo bi za očekivati da zbog toga vrlo brzo i on završi iza rešetaka, upravo kao i njegovi poslovni saradnici koji su već pravosnažno osuđeni - naglasio je Vujačić.

Šta je Li otkrio u dokumentarcu

  • Pitao sam Jeremića tokom suđenja Hou u Njujorku: "Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN", a on mi je odgovorio: "Ja nisam optuženi ovde"
  • Kada je Jeremić svedočio, pojavili su se brojni problemi jer je srpski političar, dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, radio za kineski konglomerat CEFC
  • Vidi se da je Jeremić, dok je bio predsednik GS UN, radio za kinesku kompaniju CEFC, kao i da je obećavao Hou da će biti govornik u UN na panelu s predsednicima Turske i Južne Afrike.
  • CEFC (Čajna enerdži kompani limited) poklonila je ukupno 5,3 miliona dolara Jeremiću, odnosno 3,97 miliona njegovom centru CIRSD, kao i 1,33 miliona dolara njegovoj PR agenciji.
RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
 

Vučić: Pogledaću film sa zanimanjem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije gledao dokumentarni film o malverzacijama Patrika Hoa i Vuka Jeremića, da će ga odgledati sa zanimanjem, ali da mu je od filma mnogo zanimljivija činjenica da se tom temom nije bavio nijedan "istraživački novinar" u Srbiji.

- Video sam da je film uradio jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara sveta. Interesantno je da je time morao da se bavi jedan od najčuvenijih svetskih istraživačkih novinara, a da to niko od silnih istraživačkih novinara u našoj zemlji nije učinio - naveo je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
Lela

03.04.2019 06:19

Jeremic je strani placenik i izdajica Srbije....

Teodora

03.04.2019 06:24

Bez obzira na sve, mora da bude procesuiran za sve pronevere koje je napravio .

Tanja

03.04.2019 06:34

Jeremić je čovek koji je pokrao narod.

Mile

03.04.2019 06:36

Jeremic radi za CIU hahahahha jel i so bacao po Beogradu za CIU. Koliko covek ima zanimanja kad sve to stigne da uradi, stvarno je vredan nema sta.