Mali: Imamo 35 milijardi dinara bolji rezultat od očekivanog!

Autor: Tanjug

Vesti

02.04.2019

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za prva tri meseca u Srbiji je umesto planiranog fiskalnog deficita od 19 milijardi dinara ostvaren suficit od 15,8 milijardi dinara, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da je to "dobra stvar" jer otvara mogućnosti za razgovor o povećanju penzija i plata a i za dodatne investicije u infrastrukturu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

- Imamo skoro 35 milijardi bolji rezultat nego što smo očekivali, to je skoro 300 miliona evra, i to nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu da razmišljamo i o povećanju plata i o povećanju penzija, a takođe i o većem izdavanju za nove mostove, nove železničke pruge i kilometre autoputeva - rekao je on radnom doručku u organizaciji italijansko-srpske komore privrednika.

Mali je, obraćajući se, rekao da su prioriteti održavanje makroekonomske stabilnosti i privredni rast, a kao izazove pored zabrane izvoza na Kosovo naveo je i globalnu ekonomsku krizu.

Kako je najavio, do kraja godine biće izmenjeno i doneto 25 reformskih zakona među kojima su zakoni o računovodstvu, javnim nabavkama, investicionim i alternativnim fondovima, reviziji i PDV-u, a članove poslovne zajednice Mali je pozvao da svojim komentarima i sugestijama aktivno utiču.

On je najavio da će do jula meseca biti završena transformacija Poreske uprave što će omogućiti da više usluga bude onlajn, a dodao je kako će 2020. godine biti uvedene nove fiskalne kase što će biti doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo ovu sučeljavanje sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave ocenio je kao priliku da se stvore najbolji uslovi da ulaganja budu operativna.

Predsednik komore italijansko - srpske privrede Đorđo Markeđani istakao da italijanske kompanije u Srbiji ne žele da plaćaju manje poreze već "da budu sigurne u tumačenje poreskih pravila" i dodao da je za dalji razvoj privredne saradnje dobro da postoji otvoren kanal za razgovor sa vlastima.

Pored direktorke Poreske uprave Srbije Dragane Marković, koja je na interesovanja privrednika odgovarala sa širim timom saradnika, na pitanja su odgovarali i pomoćnici ministra finansija Dragan Demirović i Filip Šanović.

Privredna razmena Srbije i Italije je 4 milijarde evra, a u oko dve hiljade italijanskih preduzeća u Srbiji zaposleno je oko 26 hiljada radnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Petar

02.04.2019 12:59

Dobar početak 2019. godine! Treba samo nastaviti isim tempom i rezultati neće izostati, a onda se možemo radovati i nadati deobi ostvarneog, povećanju palta i penzija Tako se radi! Svaka čast!

Marijana

02.04.2019 13:14

Odlican rezultat!Bravo za odgovoran rad vlade!

Natasa

02.04.2019 13:54

Bravo!

Mita

02.04.2019 14:15

Ovo su ohrabrujuce vesti. Daju garanciju da se razvijamo i postajemo finansijski stabilniji.