Haradinaj udario na šeficu evropske diplomatije: Mogerinijeva je kriva, izbacila dijalog iz koloseka

Autor: Tanjug

Vesti

01.04.2019

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je danas optužio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da je odgovorna za štetu nanetu dijalogu Beograda i Prištine, čime je, kako je rekao, izazvala političku dramu ne sam na kosovskoj teritoriji, već i u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je to rekao na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU, reagujući na izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Apoštolova je, naime, najpre pozvala Prištinu da primenjuje Sporazum o SSP, te da nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH nisu u duhu tog sporazuma.


- Nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije ne krše samo CEFTA sporazumam, one nisu ni u duhu Sporazuma o ostabilizacijii pridružiavanju - rekla je Apostolova.

Za Haradinaja odgovorna je Mogerini.

- Mogerini je izazvala velike traume u regionu, dijalog je izbačen iz koloseka - rekao je Haradinaj, preneo je prištinski Zeri.

 

 

Prema pisanju Kohe, Haradinaj je rekao da se Priština "suočava sa izazovima koji proističu iz S SP".


- Ne možemo postići sve ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog poteškoća koje nam stvara komesarka Federika Mogerini. Sve to je posledica razgovora o teritoriji - kazao je Haradinaj.

Ocenio je S SP odličnim, uz napomenu da se Priština obavezala da će izvršiti svoje, kako je naveo, "međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformu administracija i jačanja bezbednosti".

- SSP je novi početak za kosovsku ekonomiju, jer Kosovo može da izvozi u zemlje EU, ali stara rana ostaje, a to je nedostatak vizne liberalizacije - rekao je Haradinaj na konferenciji koju je organizovao Institut EPIK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Tamara

01.04.2019 15:50

Poznato je to da je Albancima uvek neko drugi kriv za njihove gluposti!

star

01.04.2019 15:50

Haradinaj svu svoju krivicu za prekid dijaloga svaljuje na Mogerinijevu, jer po njemu ništa nije učinila da Srbiju natera da prizna nezavisnost Kosovu.

Mira

01.04.2019 15:55

Dobro su im i rekli,mada mi to inace znamo nego namerno nece da ukinu takse!

Nale

01.04.2019 15:56

Nek Haradinaj malo preispita sebe da li je uopste potrebno da on nekog optuzuje za svoje neuspehe.