Šiptari uvođenjem taksi sami sebi iskopali jamu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.04.2019

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da u privremenim prištinskim institucijama nema jedinstva po pitanju uvedenih sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, dokaz je i to što su praktično u dva dana dvojica predstavnika tih institucijaa, Fatmir Ljimaj i Enver Hodžaj, o tome javno izneli dijametralo suprotne stavove.

RepublikaFoto: Tanjug
Enver Hodžaj

Najpre je, naime, Hodžaj izjavio juče da j ta mera postigla željeni efekat i da bi je trebalo privremeno obustavi, dok njegov kolega iz vlade Ljimaj danas kaže da ta mea neće biti ukinuta dok Beograd ne ispuni određenje uslove.

Kako prenose prištinski mediji, Ljimaj, koji je kopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, kaže da ima "hiljadu razloga" koji su uzrokovali nametanje taksi, što je, tvrdi, svima jasno, kao i da one neće biti ukinute sve dok Beograd ne ispuni određene uslove.

Hodžaj misli drugačije i ukazuje na činjeicu da opstanak te mere na snazi ugrožava odnose Prištine sa Amerikom, šteti odnosima sa EU i blokira nastavak dijaloga.

Zato misli da bi nametnute stopostotno uvećane takse trebalo suspendovati na 120 dana tokom kojih bi se postigao konačni sporazum, a ako do toga ne dođe, onda takse mogu biti vraćene.

Stopostotno uvećane takse za srpsku i robu iz BiH uvedene su 21. novembra prošle godine iz revolta prištinskih institucije zbog još jednog u nizu neuspešnih pokušaja da Priština uđe u članstvo Interpola, na Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije u Dubajiu.

Beograd je na uvođenje te mere reagovao tako što je nastavak dijaloga uslovio njihovim ukidanjem.

Nakon toga, premijer prištinskih privremenih institucija, Ramuš Haradinaj, je ukidanje taksi uslovio srpskim piznavanje jednostrao proglašene kosovske nezavisnosti. 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Teta

01.04.2019 09:05

Siptari su sami sebi najveci neprijatelji i sami se unistavaju....

Davor

01.04.2019 09:07

Pristina nije imala valjane argumente da nastavi dijalog, zato se i odlucila da uvede takse na nase proizvode, kako bi izdejstvovala prekid dijaloga.

aca

01.04.2019 09:09

Počeli su polako u nju i da tonu!

Mara

01.04.2019 09:10

Neka ih nek se gloze sami .